Uwodzicielska dzikość orientu z akcentem czarnej porzeczki...
Bardzo ciekawa kompozycja różnorodnych smaków. Ryż jaśminowy, ciecierzyca prażona z curry, ryż dziki, suszona czarna porzeczka, cebulowe krążki, koperek, natka pietruszki... a dodatkowo może pojawić się tutaj jeszcze świeża kolendra. Pamiętajcie, że dziki ryż zawiera o wiele więcej białka niż jego biały odpowiednik i sporo cennych minerałów, a dodatkowo ma bardzo ciekawy smak, dlatego warto po niego czasem sięgnąć. Danie jest dość pracochłonne i wymaga udziału kilku garnków, jednak zdecydowanie warto spróbować. Idealny pomysł na obiad nie tylko dla wegetarian. :)
Składniki na 2 duże porcje:
- 120 g dzikiego ryżu,
- 200 g ryżu jaśminowego,
- 180 g ciecierzycy,
- 2 łyżeczki przyprawy curry,
- 3 łyżki suszonej czarnej lub czerwonej porzeczki,
- pół białej cebuli,
- pół czerwonej cebuli,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 3-4 łyżki mąki pszennej,
- pół pęczka natki pietruszki,
- pół pęczka koperku,
- 2 szczypty soli,
- 2 szczypty czarnego pieprzu.
Jak to zrobić?
- Ciecierzycę namaczamy przez kilka godzin w zimnej wodzie. Następnie wodę tę wymieniamy i gotujemy ciecierzycę przez póltorej godziny na średnim ogniu.
- Dziki ryż gotujemy około 50 minut. Pod koniec gotowania solimy.
- Ryż jaśminowy gotujemy w lekko osolonej wodzie 12 minut.
- Cebulę czerwoną i białą kroimy w okragłe krążki, które obtaczamy w mące i smażymy na patelni, na 2 łyżkach oliwy z oliwek z obydwu stron na rumiany kolor.
- Ugotowaną i odsączoną z wody ciecierzycę, rumienimy na patelni na 2 łyżkach oliwy z 2 łyżeczkami przyprawy curry.
- Mieszamy ze sobą dziki i jaśminowy ryż, soczewicę, suszoną porzeczkę. Doprawiamy całość solą oraz pieprzem. Układamy na talerzach, posypujemy posiekaną natką pietruszki oraz koperkiem, a następnie ozdabiamy rumianymi, cebulowymi krążkami.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))
to danie to coś idealnego dla mnie! :)
ReplyDeletespróbuj więc Madzia! :) pozdrawiam :)
DeleteWygląda przepięknie. Jak dzieło sztuki!!
ReplyDeletePozdrawiam i zapraszam do nas.