Mięciutkie gruszki w kruchym cieście pod imbirowo-cynamonowym pyłem...
Miałam wczoraj szaloną ochotę na deser z gruszkami. Długo myślałam i kombinowałam, co może powstać ze składników które mam w domu, bo do sklepu jakoś mnie nie ciągnęło... i tak powstała pyszna tarta pełnoziarnista z kruchutkim ciastem i mięciutkimi gruszkami o nieco rustykalnym charakterze. Bardzo ciekawy, jakby orzechowy posmak ciasta świetnie komponuje się z gruszkami w cynamonie i imbirze. Tarta najlepiej smakuje na ciepło, więc polecam przyrządzić ją tuż przed podaniem. Bon appetit! :)
Składniki na małą tartę:
- szklanka mąki żytniej razowej,
- 2/3 szklanki mąki pszennej,
- 120 g masła,
- jajko,
- 4 łyżki cukru trzcinowego,
- 4 gruszki,
- łyżeczka cynamonu,
- 2 szczypty imbiru.
Podane tu proporcje dotyczą małej tarty (średnica blaszki 20 cm) w cienkim cieście. Jeśli chcecie zrobić trochę większą tartę lub otrzymać grubsze ciasto, zróbcie ciasto z półtorej lub z dwóch porcji.
Przygotowanie:
- Zagniatamy ciasto z masła, dwóch rodzajów mąki, 3 łyżek cukru i jajka. Następnie wkładamy ciasto na pół godziny do lodówki.
- Umyte gruszki obieramy, pozbywamy się ich gniazd nasiennych i kroimy na małe kawałki. Łyżkę cukru mieszamy z łyżeczką cynamonu i 2 szczyptami imbiru. Pokrojone gruszki posypujemy cukrem z przyprawami i mieszamy, odstawiamy.
- Wyciągamy ciasto z lodówki. 2/3 ciasta wałkujemy na okrągły placek, który wykładamy na okrągłą blaszkę nasmarowaną masłem (można użyć formy do tarty lub tortownicy). Na bokach blaszki także rozkładamy ciasto, tak aby sięgało około 2 cm ponad jej spód. Ciasto nakłuwamy delikatnie widelcem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 20 minut.
- W tym czasie pozostawioną 1/3 część ciasta także wałkujemy na okrągły placek, następnie kroimy w paski o szerokości około 1 cm.
- Wyciągamy ciasto z piekarnika, wykładamy na nie gruszki i na wierzchu układamy paski ciasta tak aby się krzyżowały. Pieczemy ciasto jeszcze przez 25 minut w 180°C.
Musi być pyszna ;)
ReplyDeleteJest, polecam wypróbować :)
DeleteWygląda znakomicie :)
ReplyDelete:)))
DeleteWygląda przepysznie <3 Musze spróbowac :*
ReplyDeletePozdrawiam :)
Zakochałam się w Pani przepisach najchętniej bym nie wychodzia z kuchni tylko robiła kolejne dania! Dziękuję za nie!
ReplyDeleteNieziemsko smaczne!
ReplyDeletePozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/