... na styku Meksyku z Bliskim Wschodem...
Oryginalne meksykańskie tortille powstają z mąki kukurydzianej, ale można je też zrobić z mąki pszennej. U nas dziś tortille z mixu mąki pszennej, pszennej razowej i kukurydzianej. Zagniatamy proste ciasto i formujemy małe placki, które pieczemy na patelni bez dodatku żadnego tłuszczu.
Połączenie hummusu (bardzo popularnego w kuchni arabskiej, a także wśród wegan na całym świecie) z plackami tortilli, pomidorkami i ogórkiem okazało się strzałem w dziesiątkę, więc polecam! Hummus trzeba zaplanować dzień wcześniej, tak aby zdążyć namoczyć przez noc ciecierzycę, chyba że kupicie gotową ciecierzycę w zalewie. Można go zrobić więcej, bo jest też dobrą i bardzo zdrową pastą do kanapek. :)
Składniki na hummus:
- szklanka suchej ciecierzycy lub mały słoik soczewicy w zalewie,
- 8 łyżek ziaren sezamu,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- łyżka oleju sezamowego (opcjonalnie),
- 4 łyżki soku z cytryny,
- 2 ząbki czosnku,
- 50 - 70 ml bardzo zimnej wody.
- sól morska,
- pół łyżeczki kminu rzymskiego (opcjonalnie).
Jak to zrobić?
- W przypadku suchej ciecierzycy moczymy ją przez noc w 2-3 szklankach zimnej wody. Następnego dnia wymieniamy tę wodę na świeżą, solimy i gotujemy ciecierzycę przez około godzinę (do półtorej), aż ciecierzyca będzie miękka, ewentualnie uzupełniając co jakiś czas ubywającą wodę. W przypadku ciecierzycy w słoiku odsączamy ją z zalewy.
- Przygotowujemy pastę tahini. Sezam prażymy delikatnie na suchej, rozgrzanej patelni do zarumienienia, mieszając go co jakiś czas. Ostudzony sezam wsypujemy do blendera i miksujemy na jednolitą masę, stopniowo dodając do niego łyżkę oleju sezamowego, 2 łyżki oliwy z oliwek i 2 łyżki zimnej wody.
- Odcedzoną z wody lub zalewy ciecierzycę miksujemy w blenderze dodając przygotowaną wcześniej pastę tahini, sok z cytryny, ząbki czosnku, kmin rzymski oraz 2 łyżki oliwy z oliwek. Solimy do smaku,
- Następnie dolewamy stopniowo, powoli zimną wodę, miksując hummus cały czas, aż do uzyskania kremowej, gładkiej konsystencji.
- 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 1/4 szklanki mąki pszennej razowej,
- szklanka mąki kukurydzianej,
- 150 - 170 ml wody,
- łyżka oliwy z oliwek,
- łyżeczka soli morskiej.
Jak to zrobić?
- Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto (powinno mieć ono konsystencję podobną do ciasta na pierogi, tak aby dało się je rozwałkować).
- Ciasto dzielimy na około 6 części i wałkujemy na cienkie, okrągłe placki, które pieczemy na suchej, dobrze rozgrzanej patelni, przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż na powierzchni pojawią się brązowe bąbelki.
- Placki tortilli wypełniamy hummusem i dodatkami - tutaj ogórek, pomidor i listki bazylii.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI! :))
No comments:
Post a Comment