Zmysłowy aromat i niepowtarzalny smak...
Składniki dla dwóch osób:
- 250 g filetu z piersi kurczaka,
- 5 łyżek miodu,
- 4 łyżki musztardy Dijon,
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju,
- łyżeczka suszonej bazylii,
- łyżeczka czarnego pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego),
- łyżeczka słodkiej papryki mielonej;
- szczypta soli,
- 200 g ryżu basmati;
- na sałatkę:
- 8 liści sałaty lodowej lub 2 garście mixu sałat,
- 10 pomidorków koktajlowych,
- łyżka oliwy z oliwek,
- pół łyżeczki ziół prowansalskich,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu (najlepiej świeżo mielonego).
- Filet z piersi kurczaka myjemy, kroimy na kawałki, posypujemy solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem i układamy w naczyniu żaroodpornym delikatnie natartym oliwą lub olejem.
- W miseczce mieszamy ze sobą miód, musztardę Dijon, bazylię, słodką paprykę i czarny pieprz. Podane wyżej proporcje miodu i musztardy możemy delikatnie modyfikować w zależności od tego, czy zależy nam na sosie bardziej słodkim czy ostrym.
- Czterema łyżkami tak przygotowanego sosu polewamy delikatnie plasterki kurczaka. Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 °C na pół godziny.
- W tym czasie przygotowujemy sałatkę (opis poniżej).
- Po upływie pół godziny odwracamy filety na drugą stronę i rozprowadzamy na ich powierzchni kolejną porcję sosu miodowo-musztardowego, po czym wkładamy do piekarnika na kolejne 15 minut.
- W tym czasie gotujemy ryż.
- Na talerzach rozkładamy ryż, a na nim kawałki kurczaka polane sosem z naczynia żaroodpornego. Obok nakładamy sałatkę.
Przygotowanie sałatki:
- Umyte pomidorki kroimy na połówki. Jeśli używamy sałaty lodowej to rwiemy ją palcami na cząstki.
- Oliwę mieszamy z ziołami prowansalskimi, solą oraz czarnym pieprzem. Sałatę i pomidorki polewamy oliwą z przyprawami. Całość mieszamy delikatnie.
Uwielbiam mięso w połączeniu z miodem i musztardą, klasyczne i pyszne ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
ReplyDeleteJuż wiem co zrobię jutro na obiad:) wygląda świetnie!!!
ReplyDeleteIdealny pomysł na zdrowy obiad. Chyba go dzisiaj zrobię :)
ReplyDeleteZrobiłam kurczaka z tego przepisu, wyszedł doskonale. Bardzo ciekawy, obłędny smak... Pozdrawiam :)
ReplyDeletemmm pysznie:)) na pewno się skusze:)
ReplyDeletePyszny, rewelacja!
ReplyDeletepychotka!!!
ReplyDeleteA ja zmażę na patelni razem z sosem i tesz jest pychotka a do tego szybciutko właśnie zabieram się za przygotowania
ReplyDelete