Monday, 26 August 2013

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym


Zmysłowy aromat i niepowtarzalny smak...




Składniki dla dwóch osób:
  • 250 g filetu z piersi kurczaka,
  • 5 łyżek miodu,
  • 4 łyżki musztardy Dijon,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju,
  • łyżeczka suszonej bazylii,
  • łyżeczka czarnego pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego),
  • łyżeczka słodkiej papryki mielonej;
  • szczypta soli,
  • 200 g ryżu basmati;
- na sałatkę:
  • 8 liści sałaty lodowej lub 2 garście mixu sałat,
  • 10 pomidorków koktajlowych,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu (najlepiej świeżo mielonego).


Jak to zrobić?
  1. Filet z piersi kurczaka myjemy, kroimy na kawałki, posypujemy solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem i układamy w naczyniu żaroodpornym delikatnie natartym oliwą lub olejem.
  2. W miseczce mieszamy ze sobą miód, musztardę Dijon, bazylię, słodką paprykę i czarny pieprz. Podane wyżej proporcje miodu i musztardy możemy delikatnie modyfikować w zależności od tego, czy zależy nam na sosie bardziej słodkim czy ostrym.
  3. Czterema łyżkami tak przygotowanego sosu polewamy delikatnie plasterki kurczaka. Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 °C na pół godziny. 
  4. W tym czasie przygotowujemy sałatkę (opis poniżej).
  5. Po upływie pół godziny odwracamy filety na drugą stronę i rozprowadzamy na ich powierzchni kolejną porcję sosu miodowo-musztardowego, po czym wkładamy do piekarnika na kolejne 15 minut.
  6. W tym czasie gotujemy ryż.
  7. Na talerzach rozkładamy ryż, a na nim kawałki kurczaka polane sosem z naczynia żaroodpornego. Obok nakładamy sałatkę.

Przygotowanie sałatki:
  1. Umyte pomidorki kroimy na połówki. Jeśli używamy sałaty lodowej to rwiemy ją palcami na cząstki.
  2. Oliwę mieszamy z ziołami prowansalskimi, solą oraz czarnym pieprzem. Sałatę i pomidorki polewamy oliwą z przyprawami. Całość mieszamy delikatnie.



SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :))

8 comments:

  1. Uwielbiam mięso w połączeniu z miodem i musztardą, klasyczne i pyszne ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    ReplyDelete
  2. Już wiem co zrobię jutro na obiad:) wygląda świetnie!!!

    ReplyDelete
  3. Idealny pomysł na zdrowy obiad. Chyba go dzisiaj zrobię :)

    ReplyDelete
  4. Zrobiłam kurczaka z tego przepisu, wyszedł doskonale. Bardzo ciekawy, obłędny smak... Pozdrawiam :)

    ReplyDelete
  5. mmm pysznie:)) na pewno się skusze:)

    ReplyDelete
  6. A ja zmażę na patelni razem z sosem i tesz jest pychotka a do tego szybciutko właśnie zabieram się za przygotowania

    ReplyDelete