Sunday, 9 February 2014

Krem brokułowy


Zielone różyczki zatopione w lekkim, kremowym musie...


 


Krem brokułowy jest bardzo dobry, a do tego zdrowy, energetyczny, zrobiony jedynie z warzyw, bez dodatku żadnej kostki rosołowej ani mięsa, dlatego polecam go także wegetarianom. Jeśli chcemy uzyskać wersję bardziej light, możemy ograniczyć ilość użytego masła. Smakuje świetnie sam albo w towarzystwie grzanek czosnkowych lub groszku ptysiowego.
Brokułowe różyczki to nieocenione źródło witaminy C chroniącej przed przeziębieniami, magnezu, błonnika pobudzającego przemianę materii, potasu obniżającego ciśnienie krwi, prowitaminy A, kwasu foliowego i wielu, wielu innych dobroczynnych dla naszego organizmu substancji... :)
Let's do it! :)


Składniki (na 4 porcje):
  • duży brokuł (około 500 g),
  • 2 średniej wielkości marchewki,
  • pół dużego selera,
  • 1/3 dużego pora,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki masła (lub oliwy z oliwek),
  • 1,5 l wody,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej (opcjonalnie) ,
  • łyżeczka soli,
  • 3/4 łyżeczki czarnego pieprzu.



Jak to zrobić?
  1. Obieramy marchewki oraz seler, myjemy, kroimy na kilka cząstek, wrzucamy do garnka i zalewamy 1,5 l wody. Gotujemy przez 15 minut.
  2. Po 15 minutach do gotujących się warzyw dokładamy umytego i podzielonego na różyczki brokuła, gotujemy razem z nimi przez kolejne 15 minut.
  3. Umytego pora kroimy drobniutko, a następnie podsmażamy delikatnie na patelni, na maśle razem z 4 ząbkami startego na tarce czosnku, aż będzie miękki.
  4. Do miksera, blendera lub malaksera wlewamy ugotowane warzywa razem z wywarem, dokładamy do nich podsmażonego pora z czosnkiem. Całość miksujemy przez kilka minut do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
  5. Przelewamy zupę ponownie do garnka, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, mieszamy i gotujemy jeszcze przez krótką chwilę.
  6. Krem brokułowy podajemy samodzielnie, z groszkiem ptysiowym lub z grzankami czosnkowymi. 

SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :))

12 comments:

  1. Dzięki za miłe słowa Agata! Zachęcam do próbowania moich przepisów i zaglądam do Ciebie ! :))

    ReplyDelete
  2. Wyszedł świetnie, polecam wszystkim wegetarianom !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cieszę się, również polecam wszystkim wegetarianom i nie tylko :)
      I pozdrawiam Pana Piotra :))

      Delete
  3. Będę robić w sobotę! :) Dam znak czy smakowało przyjaciołom.
    Zapraszam do mnie, najeść się... szczęściem :) (motywatordoszczescia.blogspot.com)

    ReplyDelete
  4. właśnie tego szukałam !!
    dziś robię :)

    zapraszam do siebie: www.filizanka-smakow.blogspot.com

    ReplyDelete
  5. Pyszności! Uwielbiam krem z brokułów :)

    ReplyDelete
  6. Ja zrobiłam, ale strasznie wodniste i bez smaku wyszło... Musiałam dogotować sporo większa porcję warzyw, żeby krem byl zjadliwy.
    Najwidoczniej 2l wody jest zbyt dużą ilością na te proporcje.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dziękuję za komentarz :), faktycznie w przepisie był błąd, gdyż określałam tę ilość wody na oko. Dziwne, że nikt wcześniej nie zwrócił na to uwagi. Przetestowałam swój przepis raz jeszcze dokładnie odmierzając ilość wody i zupa z 2 l wychodzi faktycznie za rzadka, choć wcale nie bez smaku (chyba, że pominęła Pani któreś ze składników, takie jak por czy czosnek, które podkręcają smak tej zupy). Ja już zmieniłam ilość wody w przepisie z 2 l na 1,5 l, aby zupa wychodziła kremowa jak na zdjęciu. Pozdrawiam :)

      Delete
  7. Świetny przepis:) Mam już za sobą kilka sprawdzonych przepisów na taki krem,ale ten jest rewelacyjny.Najlepszy jaki do tej pory robiłam.Na pewno zagości na stałe w mojej kuchni:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bardzo się cieszę i ślę pozdrowienia! :)

      Delete
  8. Letycjo, świetny przepis! Koniecznie muszę zrobić taką zupkę.

    Pozdrawiam serdecznie. :)

    ReplyDelete