Delikatne placuszki uwiedzione truskawkowym dotykiem...
Na kalendarzu zima, w sercu wiosna, a na talerzu lato... Taki u mnie dzień dzisiaj. Piękna, słoneczna pogoda zainspirowała mnie do zrobienia jogurtowych pancakesów z truskawkami. Do ich zrobienia wybrałam mąkę żytnią, która jest bogata w błonnik, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne - żelazo, fosfor i magnez.
Pancakes smakują pysznie nie tylko z truskawkami, ale także z bananem, jagodami i różnymi innymi owocami, wybierzcie ulubione. Dodatkowo dla osłody polejcie pancakes syropem klonowym lub syropem z agawy, czy też miodem. Inna opcja to pancakes z ulubioną konfiturą. Smacznego! :)
Składniki na 6-7 placuszków:
- 200 g jogurtu naturalnego,
- 2 jajka,
- pół szklanki mąki żytniej (70 g),
- 2 łyżki cukru trzcinowego,
- 3-4 łyżki wody,
- 1/3 łyżeczki sody,
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżka oleju do smażenia.
Przygotowanie:
- W misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki poza olejem, do uzyskania gładkiej masy. Następnie odstawiamy ciasto na 5 minut.
- Na rozgrzaną patelnię z rozprowadzonym na jej powierzchni olejem nakładamy po 3 łyżki ciasta na każdego placuszka. Smażymy na średnim ogniu, z obydwu stron na rumiany kolor.
- Pancakesy podajemy z ulubionymi owocami. Możemy je też dodatkowo osłodzić syropem z agawy, syropem klonowym lub miodem.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI! :))
Wyglądają przepysznie ;) Nie mogę się już doczekać, aż nadejdzie sezon na truskawki ;)
ReplyDeleteDzięki Ania :)) Ja też zwykle nie jadam truskawek poza sezonem w Polsce, ale czasem mi się zdarza :))
DeleteUwielbiam pancakes z truskawkami, tęsknię już za ich smakiem... ;)
ReplyDeletePozdrawiam i w wolnej chwili zapraszam do siebie :)
Już zaglądam do Ciebie Milena! :)
DeleteTrzeba sobie własnie tak umilac dni ! :)
ReplyDeleteKolejny super przepis :)
Dzięki Martyna! :)
DeleteMniam :)! Ja robię pancakes na bazie serka homogenizowanego, są wtedy pulchne i delikatne :D
ReplyDelete