Friday, 20 February 2015

Pancakes z mąki żytniej z truskawkami


Delikatne placuszki uwiedzione truskawkowym dotykiem...




Na kalendarzu zima, w sercu wiosna, a na talerzu lato... Taki u mnie dzień dzisiaj. Piękna, słoneczna pogoda zainspirowała mnie do zrobienia jogurtowych pancakesów z truskawkami. Do ich zrobienia wybrałam mąkę żytnią, która jest bogata w błonnik, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne - żelazo, fosfor i magnez.
Pancakes smakują pysznie nie tylko z truskawkami, ale także z bananem, jagodami i różnymi innymi owocami, wybierzcie ulubione. Dodatkowo dla osłody polejcie pancakes syropem klonowym lub syropem z agawy, czy też miodem. Inna opcja to pancakes z ulubioną konfiturą. Smacznego! :)



Składniki na 6-7 placuszków:
  • 200 g jogurtu naturalnego,
  • 2 jajka,
  • pół szklanki mąki żytniej (70 g),
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,
  • 3-4 łyżki wody,
  • 1/3 łyżeczki sody,
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżka oleju do smażenia.




Przygotowanie:
  1. W misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki poza olejem, do uzyskania gładkiej masy. Następnie odstawiamy ciasto na 5 minut.
  2. Na rozgrzaną patelnię z rozprowadzonym na jej powierzchni olejem nakładamy po 3 łyżki ciasta na każdego placuszka. Smażymy na średnim ogniu, z obydwu stron na rumiany kolor.
  3. Pancakesy podajemy z ulubionymi owocami. Możemy je też dodatkowo osłodzić syropem z agawy, syropem klonowym  lub miodem.



SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI! :))

7 comments:

  1. Wyglądają przepysznie ;) Nie mogę się już doczekać, aż nadejdzie sezon na truskawki ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dzięki Ania :)) Ja też zwykle nie jadam truskawek poza sezonem w Polsce, ale czasem mi się zdarza :))

      Delete
  2. Uwielbiam pancakes z truskawkami, tęsknię już za ich smakiem... ;)
    Pozdrawiam i w wolnej chwili zapraszam do siebie :)

    ReplyDelete
  3. Trzeba sobie własnie tak umilac dni ! :)
    Kolejny super przepis :)

    ReplyDelete
  4. Mniam :)! Ja robię pancakes na bazie serka homogenizowanego, są wtedy pulchne i delikatne :D

    ReplyDelete