Ziołowy czar pod złocistym woalem...
Naleśniki z nadzieniem ruskim i dipem czosnkowym bardzo pozytywnie mnie zaskoczyły. Kiedy usłyszałam o nich po raz pierwszy, pomyślałam hmm ciekawe, ale nie spodziewałam się szału. Tymczasem kompozycja okazała się genialna - naleśniki o delikatnym smaku, mocno ziołowo-pieprzny farsz, a do tego ostry czosnkowy dip. Spróbujcie i zaczarujcie się! a później napiszcie, jak bardzo Wam smakowały. :)
Ja za inspirację dziękuję Rafałowi P.
Składniki na 6 naleśników:
- na nadzienie:
- 8 ziemniaków,
- 250 g sera białego,
- łyżka masła,
- cebula,
- sól,
- pieprz ziołowy.
-na naleśniki:
- 220 g mąki (półtorej szklanki) pszennej,
- 2 jajka,
- 200 ml mleka,
- 150 ml wody,
- 2 szczypty soli,
- 2 łyżki masła lub oleju (do smażenia).
-na dip czosnkowy:
- mały jogurt grecki (150g),
- duży ząbek czosnku,
- pół łyżeczki ziół prowansalskich lub innych ulubionych ziół,
- sól,
- pieprz do smaku.
Jak to zrobić?
Nadzienie:
- Ziemniaki obieramy i myjemy. Gotujemy w osolonej wodzie przez 25 minut.
- Cebulę obieramy, kroimy w drobne piórka i smażymy na patelni na łyżce masła do zarumienienia, czyli około 5 minut.
- Do ugotowanych, lekko przestudzonych i odcedzonych ziemniaków dodajemy ser biały, rozdrabniamy i mieszamy je ze sobą za pomocą praski do ziemniaków.
- Następnie dodajemy podsmażoną cebulę, doprawiamy farsz solą oraz ziołowym pieprzem i mieszamy raz jeszcze.
Naleśniki:
- Do miski wsypujemy mąkę i szczyptę soli, wbijamy dwa jajka, a następnie wlewamy mleko i wodę. Całość dokładnie mieszamy za pomocą ubijaczki do jajek lub miksera.
- Na mocno rozgrzanej patelni roztapiamy pół łyżeczki masła i rozlewamy na niej porcję ciasta naleśnikowego. Kiedy naleśnik zarumieni się przewracamy go na drugą stronę.
- Na naleśniki nakładamy farsz, zwijamy je w rulony, a następnie przekrawamy na połówki.
- Naleśniki ozdobić można liśćmi bazylii.
Dip czosnkowy:
- Jogurt mieszamy ze startym na tarce lub zgniecionym w prasce ząbkiem czosnku.
- Przyprawiamy ziołami, solą oraz pieprzem.
koniecznie do zrobienia. myślę, że pierogi tez by nieźle z takim dipem smakowały
ReplyDelete