Daj się uwieść słodyczy gorącego musu czekoladowego z nutami chili i cynamonu...
Składniki dla dwóch osób:
- 400 ml mleka,
- 6 łyżek śmietanki 30%,
- 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej,
- 2 łyżki cukru pudru,
- pół łyżeczki cynamonu,
- 1/3 łyżeczki chili,
- bita śmietana do ozdoby (opcjonalnie).
Przygotowanie:
- Mleko wlewamy do garnka lub rondelka. Dodajemy śmietankę i cukier puder. Podgrzewamy na średnim ogniu, mieszając co jakiś czas. Nie doprowadzamy do zagotowania.
- Czekoladę siekamy na drobniutkie kawałeczki i wsypujemy do mleka. Podgrzewamy mieszając cały czas, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Może to potrwać nawet 10 minut.
- Dodajemy cynamon i chili w proszku. Zagotowujemy.
- Podajemy w małych filiżankach. Możemy jeszcze dodatkowo udekorować czekoladę bitą śmietaną i przyprószyć ją cynamonem.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))
nie ma to jak słodkie rozgrzanie, gdy za oknem zimno i deszcz! :-)
ReplyDeletewygląda niesamowicie !
ReplyDelete:))))
DeleteTaka filiżanka czekolady idealna na dzisiejszą pogodę za oknem :)
ReplyDeleteO tak, taka czekoladka poprawia nastrój i rozgrzewa :))
ReplyDeleteczy czekolada jest gesta,czy to tylko na zdjeciu tak wyglada?
ReplyDeleteZdjecie przepiekne ,przepis tez nieskomplikowany-dziekuje za inspiracje
Basia
Tak, ta czekolada jest gęsta, w postaci musu. Taką właśnie chciałam uzyskać. Jeśli jednak chcesz, aby Twoja czekolada była rzadsza, dodaj więcej mleka :). Pozdrawiam :))
ReplyDeleteMi niestety nie wyszła gęsta :(
ReplyDelete