Wednesday, 6 January 2016

Sałatka z pomarańczą i granatem


Soczyste owoce i orzechy włoskie na zielonych liściach rukoli...




Od kiedy zaczął się sezon na pomarańcze, bardzo często wyciskam z nich świeży sok. Ostatnio robię też różne sałatki z dodatkiem pomarańczy, na przykład taką - na liściach rukoli, z granatem i orzechami włoskimi. Jest bardzo soczysta, lekka i zdrowa. :) To wersja wegańska, ale można ją też wzbogacić o mały dodatek sera typu camembert.
Pomarańcze są doskonałym źródłem witaminy C, beta-karotenu oraz witamin z grupy B korzystnych dla skóry i nerwów. W błonkach pomarańczy sporo jest błonnika przyspieszającego przemianę materii. Zawierają też związki o działaniu przeciwbakteryjnym.
Granat jest uważany za superowoc ze względu na swoje liczne właściwości lecznicze. Wiele badań potwierdza jego działanie przeciw procesom zapalnym i  chorobom serca.  Granat jest źródłem polifenoli należących do przeciwutleniaczy, czemu zawdzięcza swoje właściwości antynowotworowe, i odmładzające. Poprawia też koloryt i ukrwienie skóry, regeneruje ją. Łagodzi dolegliwości związane z PMS i menopauzą. Jest skutecznym afrodyzjakiem. :)
Rukola jest źródłem chroniących przed rakiem glukozynolatów, które nadają jej wyrazisty smak, a także minerałów takich jak żelazo, wapń i magnez. Zawiera też witaminę C i karotenoidy. Poza tym jak wszystkie zielone warzywa liściaste obfituje w kwas foliowy, który reguluje wzrost i funkcjonowanie wszystkich komórek organizmu.
Orzechy włoskie natomiast to źródło pełnowartościowego białka i szlachetnych tłuszczów. Zawierają sporo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu i działają przeciwzakrzepowo. Już kilka orzechów włoskich pokrywa dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Przypisuje im się też działanie antynowotworowe ze względu na obecność w nich kwasu elagowego i fenolowego, które maja zdolność wiązania i unieszkodliwiania substancji rakotwórczych. Polecane są też osobom uczącym się ze względu na sporą dawkę fosforu doskonale wpływającego na pracę mózgu.



Składniki (na dwie porcje):
  • trzy garście rukoli,
  • pomarańcza,
  • pół granatu,
  • garść orzechów włoskich.
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy,
  • czarny pieprz, 
  • sól, np. himalajska.

Przygotowanie:
  1. Myjemy rukolę. Pomarańczę obieramy i kroimy na cząstki. Z połowy granatu wygniatamy pestki, np. do miseczki z wodą, a później odcedzamy na sitku. Rozdrabniamy orzechy.
  2. Oliwę z oliwek mieszamy z sokiem wyciśniętym z pomarańczy, solą i czarnym pieprzem.
  3. Na liściach rukoli układamy cząstki pomarańczy, pestki granatu i orzechy włoskie. Sałatkę polewamy pomarańczową oliwą z przyprawami.



SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI! :))

1 comment: