Soczyste owoce i orzechy włoskie na zielonych liściach rukoli...
Od kiedy zaczął się sezon na pomarańcze, bardzo często wyciskam z nich świeży sok. Ostatnio robię też różne sałatki z dodatkiem pomarańczy, na przykład taką - na liściach rukoli, z granatem i orzechami włoskimi. Jest bardzo soczysta, lekka i zdrowa. :) To wersja wegańska, ale można ją też wzbogacić o mały dodatek sera typu camembert.
Pomarańcze są doskonałym źródłem witaminy C, beta-karotenu oraz witamin z grupy B korzystnych dla skóry i nerwów. W błonkach pomarańczy sporo jest błonnika przyspieszającego przemianę materii. Zawierają też związki o działaniu przeciwbakteryjnym.
Granat jest uważany za superowoc ze względu na swoje liczne właściwości lecznicze. Wiele badań potwierdza jego działanie przeciw procesom zapalnym i chorobom serca. Granat jest źródłem polifenoli należących do przeciwutleniaczy, czemu zawdzięcza swoje właściwości antynowotworowe, i odmładzające. Poprawia też koloryt i ukrwienie skóry, regeneruje ją. Łagodzi dolegliwości związane z PMS i menopauzą. Jest skutecznym afrodyzjakiem. :)
Rukola jest źródłem chroniących przed rakiem glukozynolatów, które nadają jej wyrazisty smak, a także minerałów takich jak żelazo, wapń i magnez. Zawiera też witaminę C i karotenoidy. Poza tym jak wszystkie zielone warzywa liściaste obfituje w kwas foliowy, który reguluje wzrost i funkcjonowanie wszystkich komórek organizmu.
Orzechy włoskie natomiast to źródło pełnowartościowego białka i szlachetnych tłuszczów. Zawierają sporo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu i działają przeciwzakrzepowo. Już kilka orzechów włoskich pokrywa dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Przypisuje im się też działanie antynowotworowe ze względu na obecność w nich kwasu elagowego i fenolowego, które maja zdolność wiązania i unieszkodliwiania substancji rakotwórczych. Polecane są też osobom uczącym się ze względu na sporą dawkę fosforu doskonale wpływającego na pracę mózgu.
Rukola jest źródłem chroniących przed rakiem glukozynolatów, które nadają jej wyrazisty smak, a także minerałów takich jak żelazo, wapń i magnez. Zawiera też witaminę C i karotenoidy. Poza tym jak wszystkie zielone warzywa liściaste obfituje w kwas foliowy, który reguluje wzrost i funkcjonowanie wszystkich komórek organizmu.
Orzechy włoskie natomiast to źródło pełnowartościowego białka i szlachetnych tłuszczów. Zawierają sporo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu i działają przeciwzakrzepowo. Już kilka orzechów włoskich pokrywa dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Przypisuje im się też działanie antynowotworowe ze względu na obecność w nich kwasu elagowego i fenolowego, które maja zdolność wiązania i unieszkodliwiania substancji rakotwórczych. Polecane są też osobom uczącym się ze względu na sporą dawkę fosforu doskonale wpływającego na pracę mózgu.
Składniki (na dwie porcje):
- trzy garście rukoli,
- pomarańcza,
- pół granatu,
- garść orzechów włoskich.
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy,
- czarny pieprz,
- sól, np. himalajska.
- Myjemy rukolę. Pomarańczę obieramy i kroimy na cząstki. Z połowy granatu wygniatamy pestki, np. do miseczki z wodą, a później odcedzamy na sitku. Rozdrabniamy orzechy.
- Oliwę z oliwek mieszamy z sokiem wyciśniętym z pomarańczy, solą i czarnym pieprzem.
- Na liściach rukoli układamy cząstki pomarańczy, pestki granatu i orzechy włoskie. Sałatkę polewamy pomarańczową oliwą z przyprawami.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI! :))
Uwielbiam takie sałatki - kolorowe i zdrowe! :)
ReplyDelete