Bananowe fantazje o aromacie orzechowych kwiatów...
Właśnie otrzymaliśmy w prezencie od serwisu Smakujegotuje.pl urocze, kolorowe, silikonowe foremki do muffinek. Postanowiliśmy je szybko przetestować. Świetnie się sprawdziły. Bananowe muffinki z orzechami włoskimi wyszły bajecznie.
- 4 dojrzałe banany,
- garść orzechów włoskich (około 25 g),
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego,
- 2 łyżki cukru waniliowego (opcjonalnie),
- 1/3 szklanki oleju roślinnego,
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 1 jajko,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
- Banany obieramy ze skórek i rozgniatamy widelcem. Następnie wrzucamy je do miski, wlewamy do nich olej i wbijamy jajko, mieszamy.
- Następnie do tak uzyskanej masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier. Miksujemy wszystko razem albo mieszamy intensywnie za pomocą ubijaczki do jajek przez klika minut, aż uzyskamy gładką masę.
- Orzechy włoskie siekamy drobno nożem i rozdrobnione dodajemy do ciasta, mieszamy.
- Przelewamy ciasto do foremek na muffinki i pieczemy przez około 25-30 minut (do suchego patyczka) w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 °C.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :))
świetne muffiny! robiłam już dwa razy. dodałam orzechów i rodzynek.
ReplyDelete