Promyk słonecznej Italii...
Składniki na dwie pizze:
- na ciasto:
- 350 g mąki pszennej,
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju,
- łyżeczka cukru,
- łyżka soli,
- 10 g świeżych drożdży,
- 150-170 ml ciepłej wody;
- na sos :
- 200 g pomidorów z puszki lub kartonika,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżeczka bazylii,
- półtorej łyżeczki oregano,
- czarny pieprz,
- sól;
- dodatki:
- 125 g sera mozzarella,
- 4 pieczarki,
- pomidor,
- 100 g szynki,
- listki bazylii (opcjonalnie).
Przygotowanie:
- Drożdże rozkruszamy do kubka, dosypujemy łyżeczkę cukru, zalewamy całość 100 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody. Odstawiamy całość na 3-4 minuty, aż drożdże wypłyną na wierzch.
- Przesianą mąkę wsypujemy do miski (zostawiając odrobinę na później, aby w razie czego zagęścić ciasto). Dodajemy 2 łyżki oliwy lub oleju oraz łyżkę soli. Kiedy drożdże ładnie wyrosną wlewamy je do miski i rozprowadzamy, mieszamy z mąką i resztą składników za pomocą łyżki. Następnie dodajemy jeszcze 50-70 ml ciepłej wody, mieszamy minutę łyżką, a następnie dodajemy resztę mąki i zagniatamy ciasto rękami przez kilka minut, aż będzie odlepiało się od rąk. Możemy wyciągnąć ciasto z miski na stolnicę, aby łatwiej było je zagniatać. Kiedy ciasto jest gotowe wkładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około pół godziny w ciepłe miejsce.
- W tym czasie przygotowujemy sos. Pomidory miksujemy z łyżką oliwy, łyżeczką bazylii, łyżeczką oregano, pół łyżeczki soli, dwoma szczyptami czarnego pieprzu.
- Ser mozzarella oraz umyte pieczarki i pomidora kroimy w cienkie plasterki. Plasterki szynki kroimy drobno.
- Kiedy ciasto urośnie, dzielimy je na dwie części. Każdą z nich wałkujemy na okrągły placek, który układamy na posmarowanej oliwą blaszce. Każdy placek smarujemy 4 łyżkami sosu pomidorowego zostawiając od kraju około 1 cm nieposmarowanego ciasta.
- Teraz na pizzy układamy plasterki mozzarelli, następnie pieczarki, pomidory oraz szynkę. Całość posypujemy jeszcze delikatnie oregano.
- Pizzę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 250°C przez 12 minut.
Jakie cienkie ciasto ! Takie uwielbiam <3
ReplyDeleteJest cieniutkie i pyszne :)) Pozdrawiam Natalie :)
DeletePięknie Ci wyszła :) - pychota!
ReplyDeleteDziękuję :))
DeleteSwietny przepis. Dodalam od siebie jeszcze kabanoski maestro i wyszlo pycha. dziekuje za przepis ;)
ReplyDelete