Wednesday 25 November 2015

Kasza jaglana z olejem kokosowym, owocami i nasionami chia


Naturalne połączenie niosące ciepło, pozytywną energię i lekkość...




Często słyszymy o tym, jak drogocenne właściwości odżywcze posiada kasza jaglana, jednak niewielu z nas po nią sięga. Dziś pomysł na to, jak szybko i smacznie ją przyrządzić. Inspirację zaczerpnęłam od mojej siostry, która obecnie jest na diecie bezglutenowej. Dodatek oleju kokosowego do kaszy jaglanej nadaje jej bardzo ciekawego charakteru i delikatnie słodkiego posmaku. Kaszę podajemy z ulubionymi owocami, u mnie często jest to jabłko i gruszka podduszone  z cynamonem i kardamonem. Od czasu do czasu zakupuję też mix mrożonych owoców, np. taki - maliny, wiśnie, truskawki i porzeczki. Jeśli macie własne mrożone owoce domowe, a w sezonie świeże, tym lepiej! Dodatkowo danie wzbogacić można nasionami chia, choć nie są one tutaj konieczne. Dla mnie jest to jedno ze śniadań idealnych... Zapewnia bardzo dobre samopoczucie i lekkość. Zwłaszcza w tak chłodne dni, jakie mamy teraz, dobrze zjeść rano coś ciepłego i pożywnego!

Kasza jaglana zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, dzięki czemu działa leczniczo na stawy. Zapewnia zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci oraz zapobiega odkładaniu się cholesterolu w naczyniach krwionośnych. Krzem wpływa także na przemianę materii, ułatwiając odchudzanie. Kasza jaglana to także źródło witamin z grupy B, witaminy E oraz lecytyny wzmacniającej pamięć i koncentrację. Nie zawiera ona glutenu, dlatego nadaje się dla osób na diecie lekkostrawnej czy bezglutenowej, a także dla małych dzieci. Jest zasadotwórcza, dlatego tak ważne jest wprowadzenie jej do naszej codziennej zakwaszonej diety, niekorzystnej dla organizmu.

Chia też mają doskonałe właściwości odżywcze i zdrowotne. Zawierają m.in. dużą ilość błonnika, kwasy omega 3 i 6 w odpowiednich proporcjach, liczne witaminy i minerały oraz łatwo przyswajalne białko. Wspomagają nawilżanie organizmu, ponieważ maja dużą zdolność absorbowania wody, dlatego są wskazane jako uzupełnienie diety osób regularnie uprawiających sport. Pochodzą z Ameryki Południowej, gdzie od wieków były podstawą diety. Aztekowie zaliczali chia do pięciu najważniejszych pokarmów zapewniających sprawność fizyczną i psychiczną.



Składniki dla dwóch osób:

  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej,
  • 2 łyżeczki nasion chia,
  • 1 i 1/2 szklanki wody,
  • 1-2 łyżki oleju kokosowego,
  • jabłko,
  • gruszka,
  • 2 szczypty cynamonu i kardamonu,
  • 2 garści mrożonych lub świeżych owoców, takich jak maliny, truskawki, jagody lub porzeczki.



Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną przepłukujemy na sitku gorącą wodą, aby pozbyć się goryczki. Następnie zalewamy ją nową porcją wody i gotujemy przez około 12-14 minut do wchłonięcia całego płynu. Jeśli w trakcie gotowania wody zabraknie, możemy ją uzupełnić. Na minutę przed końcem gotowania lub już po ugotowaniu do kaszy dodajemy olej kokosowy, mieszamy.
  2. W czasie gotowania kaszy obieramy jabłko i gruszkę, kroimy je w drobną kostkę. Na jednej połowie patelni lub rondelka dusimy z 3 łyżkami wody jabłka i gruszki z cynamonem i kardamonem, na drugiej owoce mrożone.
  3. Kaszę nakładamy do miseczek, układamy na niej owoce, posypujemy nasionami chia.

SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI! :))

2 comments:

  1. Bardzo smaczna propozycja mojej ulubionej kaszy :)
    http://iwonka-bloguje.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. zgadzam się, właśnie tak mam, wiem jak kasza jaglana jest zdrowa i dobra, czasami jem, ale w sumie mogłabym jeść ją częściej :) a twoja propozycja podania jest bardzo apetyczna!

    ReplyDelete