niedziela, 20 grudnia 2015

Pierniczki


Świąteczny czar cynamonu i goździków ukryty w uroczych ciasteczkach ...




W okresie świątecznym z przyjemnością sięgamy po pierniczki i ciasteczka korzenne. Są proste i przyjemne w przygotowaniu, a ich zapach napełnia dom magiczną, świąteczną aurą. Przepisów na nie jest mnóstwo, u nas dziś pierniczki z mąką orkiszową - bardzo kruche i chrupiące. Można się pokusić o użycie do ich przygotowania jedynie miodu (około 10 łyżek), bez cukru trzcinowego. 



Składniki (na około 80 sztuk):
  • 90 g masła,
  • 5 łyżek miodu,
  • pół szklanki cukru trzcinowego,
  • 2 łyżeczki kakao,
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • łyżeczka sody,
  • 1 i 1/3 szklanki mąki orkiszowej,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 jajko ekologiczne.

Przygotowanie:
  1. W rondelku, w niskiej temperaturze topimy masło, miód i cukier, mieszając je od czasu do czasu. Dodajemy do nich przyprawę do piernika i kakao, mieszamy. Studzimy.
  2. W misce mieszamy ze sobą oba rodzaje mąk i sodę. Dodajemy do nich jajko i przestudzoną zawartość rondelka. Ugniatamy ciasto rękoma kilka minut, aż będzie jednolite i elastyczne. Jeśli ciasto będzie się zbyt kleić, dodajemy jeszcze odrobinę mąki.
  3. Ciasto dzielimy na części. Wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 3 mm i wycinamy pierniczki.
  4. Pieczemy je w temperaturze 170  °C na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 7-8 minut. Bezpośrednio po upieczeniu pierniczki mogą wydawać się miękkie, jednak stwardnieją one po ostygnięciu.



SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI! :))

4 komentarze:

  1. Mniam! tyle rzeczy chcę zrobić na święta, że zaczynam już wariować :) zrobiłam już ciasto piernikowe, ale chcę i pierniczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślicznie wyglądają :)
    Uwielbiam piec pierniczki na święta!
    To jedne z najlepszych ciasteczek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy te pierniczki wychodzą bardziej kruche czy miękkie? :)Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bezpośrednio po upieczeniu są miękkie, po ostygnięciu robią się twarde, a na drugi dzień znów troszkę miękną, ale ogólnie są bardzo kruche cały czas :))

      Usuń