Świąteczny czar cynamonu i goździków ukryty w uroczych ciasteczkach ...
W okresie świątecznym z przyjemnością sięgamy po pierniczki i ciasteczka korzenne. Są proste i przyjemne w przygotowaniu, a ich zapach napełnia dom magiczną, świąteczną aurą. Przepisów na nie  jest mnóstwo, u nas dziś pierniczki z mąką orkiszową - bardzo kruche i chrupiące. Można się pokusić o użycie do ich przygotowania  jedynie miodu (około 10 łyżek), bez cukru trzcinowego. 
Składniki (na około 80 sztuk):
- 90 g masła,
 - 5 łyżek miodu,
 - pół szklanki cukru trzcinowego,
 - 2 łyżeczki kakao,
 - 3 łyżeczki przyprawy do piernika,
 - łyżeczka sody,
 - 1 i 1/3 szklanki mąki orkiszowej,
 - 1 szklanka mąki pszennej,
 - 1 jajko ekologiczne.
 
Przygotowanie:
- W rondelku, w niskiej temperaturze topimy masło, miód i cukier, mieszając je od czasu do czasu. Dodajemy do nich przyprawę do piernika i kakao, mieszamy. Studzimy.
 - W misce mieszamy ze sobą oba rodzaje mąk i sodę. Dodajemy do nich jajko i przestudzoną zawartość rondelka. Ugniatamy ciasto rękoma kilka minut, aż będzie jednolite i elastyczne. Jeśli ciasto będzie się zbyt kleić, dodajemy jeszcze odrobinę mąki.
 - Ciasto dzielimy na części. Wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 3 mm i wycinamy pierniczki.
 - Pieczemy je w temperaturze 170 °C na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 7-8 minut. Bezpośrednio po upieczeniu pierniczki mogą wydawać się miękkie, jednak stwardnieją one po ostygnięciu.
 
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI! :))
Mniam! tyle rzeczy chcę zrobić na święta, że zaczynam już wariować :) zrobiłam już ciasto piernikowe, ale chcę i pierniczki :)
ReplyDeleteŚlicznie wyglądają :)
ReplyDeleteUwielbiam piec pierniczki na święta!
To jedne z najlepszych ciasteczek :)
Czy te pierniczki wychodzą bardziej kruche czy miękkie? :)Pozdrawiam!
ReplyDeleteBezpośrednio po upieczeniu są miękkie, po ostygnięciu robią się twarde, a na drugi dzień znów troszkę miękną, ale ogólnie są bardzo kruche cały czas :))
Delete