Makaronowe kokardki w bardzo miłym towarzystwie...
Pomysł na szybki, pyszny, ciekawy obiad. Cukinia i pomidory to jeden z moich ulubionych warzywnych duetów do dań z makaronem. Tym razem dodatkowo z fetą i różnymi rodzajami orzechów. :)
- 200 g makaronu w kształcie kokardek - farfalle,
 - pół cukinii,
 - 2 pomidory malinowe,
 - 2 łyżki oliwy z oliwek,
 - 2 ząbki czosnku,
 - kawałek sera feta,
 - garść orzechów, np. mix włoskich, laskowych i migdałów,
 - czarny pieprz,
 - sól.
 
- Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.
 - Pomidory kroimy w kostkę, cukinię wzdłuż na cztery części, a następnie w cieniutkie plasterki. Czosnek ścieramy na tarce lub zgniatamy w prasce.
 - Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z oliwek, podpiekamy czosnek, następnie dodajemy cukinię, a po kilku minutach pomidory. Smażymy przez kilka minut, mieszając od czasu. Doprawiamy pieprzem i solą.
 - Ser feta kroimy w kostkę.
 - Na talerzach układamy makaron, następnie cukinię i pomidory, kawałki sera feta i orzechy.
 
Sałatka cudo :) uwielbiam sałatki z orzechami!
ReplyDeleteSmakowicie wygląda.
ReplyDeleteNa upalne dni taki obiad sprawdzi się idealnie :)