piątek, 17 lipca 2015

Budyń jaglany z malinami


Bajeczny deser na piękne, letnie dni... 




Na weekend polecam prosty w przygotowaniu, pyszny i bardzo zdrowy deser z kaszy jaglanej z malinami. 

Kasza jaglana zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, dzięki czemu działa leczniczo na stawy. Zapewnia zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci oraz zapobiega odkładaniu się cholesterolu w naczyniach krwionośnych. Krzem wpływa także na przemianę materii, ułatwiając odchudzanie. Kasza jaglana to także źródło witamin z grupy B, witaminy E oraz lecytyny wzmacniającej pamięć i koncentrację. Nie zawiera ona glutenu, dlatego nadaje się dla osób na diecie lekkostrawnej czy bezglutenowej, a także dla małych dzieci. Jest zasadotwórcza, dlatego tak ważne jest wprowadzenie jej do naszej codziennej zakwaszonej diety, niekorzystnej dla organizmu.

Maliny są bogatym źródłem witaminy C i kwasu foliowego - niezbędnych dla organizmu przeciwutleniaczy, witaminy B3 - uczestniczącej w tworzeniu czerwonych ciałek krwi, hamującej toksyczne działanie związków chemicznych i leków, regulującej poziom cholesterolu we krwi, oddziałującej korzystnie na system nerwowy i stan psychiczny. Zawierają też pewną dawkę substancji mineralnych - potasu, magnezu, cynku i manganu. Mają właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i rozkurczowe. Dzięki obecności małych pestek w malinach, które nie są trawione przez organizm człowieka i sporej dawce błonnika w nich zawartej, owoce te skutecznie oczyszczają przewód pokarmowy z zalegających w nim niestrawionych resztek pokarmowych. Maliny są więc zalecane w dietach odchudzających.



Składniki na dwie porcje
  • 100 g kaszy jaglanej,
  • 2 szklanki mleka roślinnego, np. ryżowego,
  • banan,
  • maliny.


Przygotowanie
  1. Kaszę jaglaną gotujemy w małym garnku, w półtorej szklanki mleka roślinnego, np. ryżowego, aż będzie miękka i wchłonie prawie całe mleko.
  2. Do ugotowanej kaszy wlewamy jeszcze pół szklanki mleka ryżowego i dodajemy banana. Blendujemy kilka minut do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji puddingu.
  3. Podajemy na ciepło lub na zimno z malinami.


SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI! :))

3 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam, ale brzmi super! Do zrobienia :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Już lecę po kaszę jaglaną :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super :) Uwielbiam kaszę jaglaną - zarówno na słodko, jak i wytrawnie.

    OdpowiedzUsuń