czwartek, 6 sierpnia 2015

Farfalle z cukinią, pomidorami, fetą i orzechami


Makaronowe kokardki w bardzo miłym towarzystwie...






Pomysł na szybki, pyszny, ciekawy obiad. Cukinia i pomidory to jeden z moich ulubionych warzywnych duetów do dań z makaronem. Tym razem dodatkowo z fetą i różnymi rodzajami orzechów. :)



Składniki dla 2 osób:
  • 200 g makaronu w kształcie kokardek - farfalle, 
  • pół cukinii, 
  • 2 pomidory malinowe, 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • kawałek sera feta, 
  • garść orzechów, np. mix włoskich, laskowych i migdałów, 
  • czarny pieprz, 
  • sól. 

Przygotowanie:
  1. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. 
  2. Pomidory kroimy w kostkę, cukinię wzdłuż na cztery części, a następnie w cieniutkie plasterki. Czosnek ścieramy na tarce lub zgniatamy w prasce. 
  3. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z oliwek, podpiekamy czosnek, następnie dodajemy cukinię, a po kilku minutach pomidory. Smażymy przez kilka minut, mieszając od czasu. Doprawiamy pieprzem i solą. 
  4. Ser feta kroimy w kostkę. 
  5. Na talerzach układamy makaron, następnie cukinię i pomidory, kawałki sera feta i orzechy. 



 SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI! :))

2 komentarze:

  1. Sałatka cudo :) uwielbiam sałatki z orzechami!

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie wygląda.
    Na upalne dni taki obiad sprawdzi się idealnie :)

    OdpowiedzUsuń