piątek, 6 czerwca 2014

Tarta migdałowo-truskawkowa


Polana truskawek malowana migdałowym kremem...





Sezon truskawkowy trwa! Każdego dnia przynosimy do domu koszyk truskawek za koszykiem i chcemy nacieszyć się tymi wspaniałymi owocami. Jakie macie pomysły na desery truskawkowe? W moim rodzinnym domu ulubionym ciastem w tym okresie jest torcik z ciasta biszkoptowego z masą budyniową i truskawkami. Ja tym razem postanowiłam zrobić tartę z kremem migdałowym, truskawkami i płatkami migdałów. Wyszła pysznie, sami spróbujcie! :)



Składniki na bardzo dużą tartę :

- na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej (3 szklanki),
  • 2 jajka,
  • żółtko,
  • 200 g masła,
  • 2 łyżki śmietany 18 % ,
  • 2 łyżki cukru pudru.
Ja do pieczenia użyłam niskiej okrągłej blaszki o średnicy 30 cm.

na krem mascarpone:
  • 250 g serka mascarpone,
  • 350 ml śmietanki 30% (schłodzonej w lodówce),
  • 1 opakowanie cukru migdałowego lub waniliowego (16 g),
  • 2 łyżki cukru pudru.
Zamiast cukru migdałowego możemy użyć cukru waniliowego lub półtorej łyżki zwykłego cukru połączonego z 3 kropelkami aromatu migdałowego.

- owoce:
  • 300 g truskawek,
  • płatki migdałowe.



Przygotowanie:
  1. Masło siekamy nożem na drobne części. Na stolnicy lub w misce zagniatamy  ciasto z mąki, jajek, żółtka, rozdrobnionego masła, śmietany i cukru pudru. Jeśli jest zbyt lepkie możemy dosypać jeszcze odrobinę mąki, jeśli natomiast jest zbyt kruche i nie chce się połączyć możemy dodać więcej śmietany. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na pół godziny.
  2. Po tym czasie wałkujemy je na dość gruby placek i układamy w niskiej okrągłej blaszce wyścielonej papierem do pieczenia w ten sposób aby ciasto wznosiło się aż po brzegi blaszki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 °C przez 12 minut. Po tym czasie nakłuwamy ciasto widelcem w różnych miejscach, tak aby wyszło z niego powietrze i pieczemy kolejne 12 minut.
  3. Serek mascarpone mieszamy z cukrem migdałowym (lub waniliowym) i cukrem pudrem. 
  4. Śmietankę 30 % ubijamy za pomocą trzepaczki lub miksera na sztywno. Ubitą śmietankę dodajemy stopniowo do serka i mieszamy. Łączą się szybko.
  5. Na wystudzone ciasto nakładamy krem, układamy truskawki, dekorujemy płatkami migdałów. Tartę kroimy w trójkąty i przechowujemy w lodówce.

SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz