Sunday 8 June 2014

Ciasto bananowe z orzechami i owocami Goji


Odkryj słodki sekret długowieczności...




Jagody Goji uważane są za jedne z najzdrowszych owoców świata. W Azji dostrzegano ich dobroczynne dla zdrowia właściwości już od tysięcy lat. Wzmacniają one odporność, poprawiają wzrok i pamięć, a także mają silne działanie antyoksydacyjne, dlatego właśnie przypisuje się im właściwości przedłużające życie. Owoce Goji zawierają sporą dawkę witamin C, E oraz z grupy B; wapnia, potasu, cynku, selenu i żelaza; antyoksydantów, luteiny, flawonoidów oraz β-karotenu. Dodatkowo Goji bogate są w błonnik pokarmowy, który reguluje układ trawienny i wspomaga jego pracę, dlatego polecane są też jako przekąska w czasie diet odchudzających.
Jest wiele sposobów na ich spożywanie, mogą być dodatkiem do koktajli, herbatek, ciastek, zup, potraw warzywnych. U nas dziś pomysł na ciasto bananowe z dodatkiem owoców Goji :).





Składniki:
  • 4 dojrzałe banany, 
  • pół szklanki cukru trzcinowego, 
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego, 
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 
  • 1 jajko, 
  • łyżeczka sody oczyszczonej, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • łyżka jagód Goji, 
  • 2 łyżki rozdrobnionych orzechów włoskich. 


Jak to zrobić?
  1. Łyżkę jagód Goji zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut, po czym odcedzamy z wody. 
  2. Kilka orzechów włoskich kroimy lub rozgniatamy na drobne cząstki. 
  3. Banany obieramy ze skórek i drobno rozgniatamy widelcem, a następnie umieszczamy je w misce i łączymy z olejem oraz jajkiem mieszając. 
  4. Dodajemy do nich mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, owoce Goji oraz rozdrobnione orzechy włoskie i mieszamy całość intensywnie za pomocą ubijaczki do jajek lub łyżki przez klika minut, aż uzyskamy gładką masę. 
  5. Przelewamy ciasto do blaszki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub folią aluminiową natartą olejem) i pieczemy przez około 45 - 50 minut (do suchego patyczka) w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 °C.




SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :))



2 comments:

  1. Z pewnością smakowało wybornie :)

    ReplyDelete
  2. Pięknie wyrosło, mi bananowe nie wychodzą. Pozdrawiam :))

    ReplyDelete