piątek, 18 kwietnia 2014

Babka jogurtowa


Wielkanocne impresje z waniliową nutą...




Jakie ciasta zagoszczą tego roku na Waszych Wielkanocnych stołach? :) Zapewne znajdą się wśród nich nasze tradycyjne babki i mazurki. Przypuszczam, że większość z Was już je przygotowała. Tym jednak, którym do tej pory nie starczyło na to czasu, proponuję mój szybki w wykonaniu przepis na pyszną babkę jogurtową. Można ją ozdobić cukrem pudrem lub lukrem cytrynowym, czy też nadać jej bardziej zmysłowego charakteru przez dodatek ulubionego aromatu.
Jeśli ładnie ją ozdobimy, może też znaleźć miejsce w naszym Wielkanocnym Koszyku.
Wesołego Alleluja! :))


Składniki:
  • 240 g jogurtu naturalnego,
  • 200 g cukru,
  • 130 ml oleju,
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 16 g cukru waniliowego (opcjonalnie).

Jak to zrobić?
  1. W misce ubijamy przez około 5 minut białka razem z żółtkami do puszystości.
  2. Dodajemy stopniowo cukier (także ten waniliowy) i ubijamy cały czas.
  3. Dodajemy partiami jogurt i olej. Miksujemy lub mieszamy dokładnie.
  4. Dodajemy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, mieszamy.
  5. Pieczemy około 55 minut w foremce na babkę natłuszczonej masłem lub olejem, aby ciasto nie przywierało do niej.
  6. Ostudzoną babkę możemy posypać cukrem pudrem lub ozdobić lukrem cytrynowym (wtedy do ciasta zamiast cukru waniliowego można dodać startą skórkę z cytryny).



SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :))

5 komentarzy:

  1. Wygląda bosko!

    Świetny blog!:)

    Zapraszam do mnie!
    Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może kiedyś znajdziesz u mnie cos ciekawego :)

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń