Zaskakujące orzeźwienie płynące z cytrynowego akcentu pistacjowego pesto...
Co robicie na obiad, kiedy wracacie do domu bardzo głodni, zmęczeni i bez sił na długie gotowanie i oczekiwanie na coś pysznego? Ja często sięgam wtedy po makaron, ostatnio najchętniej po ten pełnoziarnisty i komponuję swoje pesto.
Dziś pomysł na pełnoziarniste spaghetti z pistacjowym pesto, wzbogaconym orzeźwiającymi nutami cytrynowymi. Zielona pietruszka dodatkowo ożywia danie, a prażone pistacje i płatki parmezanu nadają mu przyjemną chrupkość. To spaghetti jest nie tylko ciekawe, ale też szybkie w wykonaniu i przepyszne!
Składniki dla dwóch osób:
- 200 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti,
- 100 g pistacji w łupinach,
- cytryna,
- pęczek natki pietruszki,
- 2 ząbki czosnku,
- 60 ml oliwy z oliwek,
- sól,
- świeżo mielony czarny pieprz,
- 25 g sera Parmigiano Reggiano (lub innego typu Parmezan).
Jak to zrobić?
- Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
- Pistacje obieramy z łupin i rozgniatamy delikatnie w moździerzu lub na desce za pomocą tłuczka. Następnie delikatnie prażymy je na patelni, przez 4-5 minut, na oliwie z oliwek razem z rozgniecionymi w prasce ząbkami czosnku. Solimy i pieprzymy do smaku. W ostatniej minucie prażenia dodajemy do nich skórkę otartą ze sparzonej cytryny oraz dwie łyżki soku z cytryny, mieszamy całość.
- Ser Parmigiano Reggiano kroimy na cieniutkie płatki.
- Natkę pietruszki myjemy i dzielimy na listki.
- Na talerzach układamy makaron, na który wykładamy pistacjowe pesto. Następnie układamy na nim płatki sera i zielone listki natki pietruszki.
Wygląda ciekawie, nietypowe spaghetti.
ReplyDelete