wtorek, 11 marca 2014

Spaghetti pełnoziarniste z pistacjowym pesto


Zaskakujące orzeźwienie płynące z cytrynowego akcentu pistacjowego pesto...




Co robicie na obiad, kiedy wracacie do domu bardzo głodni, zmęczeni i bez sił na długie gotowanie i oczekiwanie na coś pysznego? Ja często sięgam wtedy po makaron, ostatnio najchętniej po ten pełnoziarnisty i komponuję swoje pesto. 
Dziś pomysł na pełnoziarniste spaghetti z pistacjowym pesto, wzbogaconym orzeźwiającymi nutami cytrynowymi. Zielona pietruszka dodatkowo ożywia danie, a prażone pistacje i płatki parmezanu nadają mu przyjemną chrupkość. To spaghetti jest nie tylko ciekawe, ale też szybkie w wykonaniu i przepyszne!



Składniki dla dwóch osób:
  • 200 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti,
  • 100 g pistacji w łupinach,
  • cytryna,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 60 ml oliwy z oliwek,
  • sól,
  • świeżo mielony czarny pieprz,
  • 25 g sera Parmigiano Reggiano (lub innego typu Parmezan).




Jak to zrobić?
  1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
  2. Pistacje obieramy z łupin i rozgniatamy delikatnie w moździerzu lub na desce za pomocą tłuczka. Następnie delikatnie prażymy je na patelni, przez 4-5 minut, na oliwie z oliwek razem z rozgniecionymi w prasce ząbkami czosnku. Solimy i pieprzymy do smaku. W ostatniej minucie prażenia dodajemy do nich skórkę otartą ze sparzonej cytryny oraz dwie łyżki soku z cytryny, mieszamy całość.
  3. Ser Parmigiano Reggiano kroimy na cieniutkie płatki. 
  4. Natkę pietruszki myjemy i dzielimy na listki.
  5. Na talerzach układamy makaron, na który wykładamy pistacjowe pesto. Następnie układamy na nim płatki sera i zielone listki natki pietruszki. 






SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :))


1 komentarz:

  1. Wygląda ciekawie, nietypowe spaghetti.

    OdpowiedzUsuń