Saturday 1 March 2014

Bananowe pancakes z syropem klonowym


Miękkie, bananowe naleśniczki otulone klonową słodyczą...



"...Maybe we could sleep in
I'll make you banana pancakes
Pretend like it's the weekend now..."



Dziś proponujemy Wam pyszne, bananowe śniadanie. Nasze pancakes powstały tylko z ekologicznych składników pochodzących z Organic Farmy Zdrowia. Czujemy różnicę! :) Produkty te charakteryzuje przede wszystkim bogaty, niesamowicie naturalny smak, niezakłócony dodatkiem sztucznych substancji konserwujących. 
Do przygotowania naszych bananowych placuszków użyliśmy oleju kokosowego, który jest jednym z najlepszych tłuszczów, jakie możemy użyć do smażenia, gdyż należy do grupy tłuszczów nasyconych, odpornych na działanie wysokiej temperatury, a także proszku do pieczenia bez fosforanów. Nadmiar spożywanych fosforanów zaburza równowagę wapniowo-fosforanową organizmu, sprzyja powstawaniu niewydolności nerek, alergii, a także jest jedną z przyczyn przyśpieszonego starzenia się, dlatego postanowiliśmy ich unikać. 
Nasze pancakes zostały osłodzone syropem klonowym, który pochodzi z Kanady i jest otrzymywany przez odparowanie wody z soku pobieranego z pnia klonu. Syrop klonowy nie zawiera żadnych konserwantów, jest bogaty w cukry, sole wapnia, potasu, magnezu, manganu, witaminy B2, B5, B6, niacynę, kwas foliowy i podobnie jak miód ma właściwości bakteriobójcze. Jest przy tym mniej kaloryczny niż cukier i miód. Ma piękną, bursztynową barwę i przyjemny, słodki, zmysłowy smak. :)


Składniki (na 10 naleśniczków):
  • 300 g jogurtu naturalnego,
  • 2 jajka,
  • banan,
  • szklanka mąki pszennej,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego lub miodu,
  • łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów,
  • 3 łyżeczki oleju kokosowego,
  • syrop klonowy.

Przygotowanie:
  1. Mieszamy jogurt z jajkami.
  2. Banana rozgniatamy drobno za pomocą widelca i dodajemy do jogurtowej masy, mieszamy.
  3. Następnie dodajemy do nich mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia i jeszcze raz mieszamy całość dokładnie.
  4. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju kokosowego. Nakładamy po dwie, trzy łyżki ciasta na jednego placuszka. Smażymy z obydwu stron na złocisty kolor. 
  5. Podajemy polane syropem klonowym.





SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))





1 comment:

  1. Bardzo smaczne. Lekkie i delikatne. Nie posiadałam proszku do pieczenia bez fosforanów i oleju kokosowego, a mimo to efekt był satysfakcjonujący.

    ReplyDelete