sobota, 22 lutego 2014

Bagietka caprese


Włoska kompozycja delikatnych smaków na chrupkiej bagietce pod kropelkami oliwy... 



Caprese to rodzaj sałatki pochodzącej z regionu Kampania w południowych Włoszech, której kolory mają odzwierciedlać włoską flagę. U nas dzisiaj podana na bagietce jako pomysł na kanapkę we włoskim stylu. Najlepiej smakuje z domowym pieczywem, na które przepis możecie znaleźć tutaj :).


Składniki:
  • bagietka,
  • kulka sera mozzarella,
  • pomidor,
  • świeża bazylia,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól,
  • czarny pieprz (najlepiej świeżo mielony).

Przygotowanie:
  1. Myjemy pomidora i gałązkę bazylii. Pomidora kroimy w plasterki. Bazylię dzielimy na listki. Mozzarellę także kroimy w plasterki.
  2. Przekrojoną bagietkę skrapiamy oliwą z oliwek. Na bagietce układamy na przemian plasterek mozzarelli, listek bazylii i plasterek pomidora. Całość posypujemy solą i czarnym pieprzem.

5 komentarzy:

  1. mmm, bardzo apetycznie wygląda...

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie kanapki! Dodaję jeszcze odrobineczkę octu balsamicznego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja czasem też, ale dosłownie odrobineczkę :). ostatnio odkryłam też oliwę z oliwek z dodatkiem cytryny i rozmarynu, która ma cudowny smak i zapach (można ja kupić w Organic Farmie) i jest wspaniała do kanapek. pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Moje smaki, zapraszam na błyskawiczną caprese inaczej , pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń