Wednesday 25 September 2013

Tagliatelle z ricottą, kurczakiem pepperoni, pomidorkami cherry i rukolą


Zmysłowe połączenie świeżości pomidorków cherry i orzechowej nuty rukoli, pośród ostrości papryczek pepperoni łagodzonej delikatnością puszystej ricotty... 





Składniki dla dwóch osób:
  • 200 g piersi z kurczaka,
  • 250 g makaronu tagliatelle (wstążki),
  • serek ricotta (250 g),
  • 4 łyżki świeżo startego parmezanu lub sera Grana Padano,
  • pół papryczki pepperoni,
  • łyżeczka ziół prowansalskich,
  • ziarnko czosnku,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 10 pomidorków cherry,
  • garść rukoli,
  • sól,
  • czarny pieprz.


Przygotowanie:
  1. Filet z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę.
  2. Papryczkę pepperoni pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w malutkie krążki lub paseczki. 
  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej pokrojonego kurczaka z papryczką pepperoni, rozgniecionym ząbkiem czosnku i ziołami prowansalskimi. Przyprawiamy go też solą oraz czarnym pieprzem.
  4. W osolonej wodzie gotujemy makaronowe wstążki tagliatelle. 
  5. Na tarce z małymi oczkami ścieramy parmezan. 
  6. Myjemy pomidorki oraz rukolę. Pomidorki przekrawamy na połówki.
  7. Na talerzach układamy makaron, wykładamy na niego kurczaka pepperoni, układamy połówki pomidorków cherry oraz listki rukoli. Dookoła makaronu tworzymy cztery wysepki ricotty, które posypujemy po wierzchu startym parmezanem lub serem Grana Padano.
  8. Całość możemy jeszcze dodatkowo posolić i przyprószyć czarnym pieprzem. 






Propozycja zmysłowych rytmów na czas przygotowywania tagliatelle... :)




2 comments: