niedziela, 8 grudnia 2013

Ciasto migdałowo-cynamonowe


Niezwykły aromat migdałów oraz cynamonu otulający dom magiczną aurą i ciepłem...





Składniki:
  • szklanka (250 ml) jogurtu naturalnego lub greckiego,
  • 1,5 szklanki mąki - pszennej lub orkiszowej,
  • 100 ml oleju rzepakowego,
  • 2 jajka,
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego,
  • 6 łyżek miodu,
  • 1/3 szklanki płatków migdałowych,
  • 2 łyżki cynamonu,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżeczka sody.


Przygotowanie:
  1. Płatki migdałowe mieszamy z pozostałymi suchymi składnikami, czyli mąką, cukrem, cynamonem, proszkiem do pieczenia oraz sodą, odkładamy.
  2. W oddzielnym naczyniu, np. misce, mieszamy ze sobą za pomocą widelca lub ubijaczki do jajek składniki mokre, czyli jogurt, olej, jajka oraz miód, do połączenia, czyli uzyskania w miarę jednolitej masy. 
  3. Następnie dodajemy do nich wymieszane ze sobą składniki suche i mieszamy dalej  przez 3-4 minuty do połączenia składników.
  4. Tak przygotowane ciasto przekładamy do blaszki typu keksówka wysłanej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175 °C.

3 komentarze:

  1. Mniam, właśnie mam ochotę na jakieś ciasto i chyba skorzystam z Twojego przepisu :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie przyprawzyciekolorami.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Już sobie wyobrażam, jak cudownie pachniało...

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojej, co za cudowny smak i zapach. Czuć cynamonek w całym domku. A smak... genialny. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń