Klasyka polskiej kuchni przyjemnie rozgrzewająca w jesienne dni...
Składniki na około 8 porcji:
- około 1 kg mięsa drobiowego (porcja rosołowa lub np. nóżka z kurczaka, nóżka z indyka, 2 skrzydełka z kurczaka)
- 2,5 litra wody,
- 3 duże marchewki,
- cebula,
- pół dużego selera,
- pietruszka (korzeń),
- pęczek natki pietruszki,
- pół pora,
- gałązka lubczyku świeżego (lub łyżeczka suszonego),
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 3 liście laurowe,
- sól,
- czarny pieprz,
- makaron, np. nitki.
Przygotowanie:
- Cebulę przekrawamy na dwie połówki, kładziemy na suchej patelni i podpiekamy do zbrązowienia.
- Obieramy i myjemy marchewki, selera, pietruszkę, pora.
- Do garnka wlewamy 2,5 litra zimnej wody, wkładamy umyte mięso, obrane marchewki, selera, korzeń pietruszki, pół pora, zbrązowioną cebulę, gałązkę lubczyku, kilka gałązek natki pietruszki, liście laurowe i ziarna ziela angielskiego.
- Kiedy rosół się zagotuje, za pomocą małego sitka ściągamy z niego szumowiny, aby nadać mu klarowności.
- Doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem. Gotujemy na małym ogniu przez około 2, a nawet 2,5 godziny. W połowie gotowania możemy uzupełnić część wody, która wyparuje zimną wodą.
- Pod koniec gotowania rosołu, oddzielnie gotujemy makaron.
- Siekamy kilka gałązek świeżej natki pietruszki. Z rosołu wyciągamy marchewkę i kroimy ją w plasterki.
- Do talerzy bądź miseczek nakładamy makaron, prószymy go natką pietruszki, układamy plasterki marchewki i zalewamy gorącym rosołem. Indywidualnie doprawiamy solą i czarnym pieprzem.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :)
Smakowicie wygląda i zapewne tak smakuje. Dla uzyskania wspaniałego aromatu dodaję jeszcze klika ziarenek ziela angielskiego oraz listek laurowy.
ReplyDeleteWK