wtorek, 24 września 2013

Rosół


Klasyka polskiej kuchni przyjemnie rozgrzewająca w  jesienne dni...




Składniki  na około 8 porcji:
  • około 1 kg mięsa drobiowego (porcja rosołowa lub np. nóżka z kurczaka, nóżka z indyka, 2 skrzydełka z kurczaka)
  • 2,5 litra wody,
  • 3 duże marchewki,
  • cebula,
  • pół dużego selera,
  • pietruszka (korzeń),
  • pęczek natki pietruszki,
  • pół pora,
  • gałązka lubczyku świeżego (lub łyżeczka suszonego),
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • sól,
  • czarny pieprz,
  • makaron, np. nitki.



Przygotowanie:
  1. Cebulę przekrawamy na dwie połówki, kładziemy na suchej patelni i podpiekamy do zbrązowienia. 
  2. Obieramy i myjemy marchewki, selera, pietruszkę, pora. 
  3. Do garnka wlewamy 2,5 litra zimnej wody, wkładamy umyte mięso, obrane marchewki, selera, korzeń pietruszki, pół pora, zbrązowioną cebulę, gałązkę lubczyku, kilka gałązek natki pietruszki, liście laurowe i ziarna ziela angielskiego.
  4. Kiedy rosół się zagotuje, za pomocą małego sitka ściągamy z niego szumowiny, aby nadać mu klarowności. 
  5. Doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem. Gotujemy na małym ogniu przez około 2, a nawet 2,5 godziny. W połowie gotowania możemy uzupełnić część wody, która wyparuje zimną wodą.
  6. Pod koniec gotowania rosołu, oddzielnie gotujemy makaron.
  7. Siekamy kilka gałązek świeżej natki pietruszki. Z rosołu wyciągamy marchewkę i kroimy ją w plasterki.
  8. Do talerzy bądź miseczek nakładamy makaron, prószymy go natką pietruszki, układamy plasterki marchewki i zalewamy gorącym rosołem. Indywidualnie doprawiamy solą i czarnym pieprzem.



SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !!  :)

1 komentarz:

  1. Smakowicie wygląda i zapewne tak smakuje. Dla uzyskania wspaniałego aromatu dodaję jeszcze klika ziarenek ziela angielskiego oraz listek laurowy.
    WK

    OdpowiedzUsuń