Sunday 29 September 2013

Pierożki ruskie w cieście calzone


Rumiane pierożki wypełnione smakiem dzieciństwa, skryte w zielonym ogrodzie o zapachu tymianku...




Składniki (na około 25 pierożków):

- na ciasto:
  • 250 g mąki,
  • 2 łyżeczki drożdży w proszku (instant),
  • 130-140 ml ciepłej wody,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżka oliwy (lub oleju roślinnego);
- na farsz:
  • 8 ziemniaków,
  • 250 g sera białego,
  • łyżka oliwy (lub oleju roślinnego),
  • cebula,
  • sól,
  • pieprz ziołowy;

- do ozdoby:
  • listki świeżego tymianku.




Przygotowanie:
  1. Ziemniaki obieramy i myjemy. Gotujemy w osolonej wodzie przez 25 minut. 
  2. W tym czasie przygotowujemy ciasto. Wsypujemy do miski mąkę, drożdże, sól oraz cukier i mieszamy te składniki. Następnie dodajemy łyżkę oliwy i stopniowo dolewamy ciepłej wody wyrabiając ciasto. Ciasto wyrabiamy rękami przez około 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne . Nie powinno ono kleić się do rąk. [Możemy jeszcze dodać odrobinę mąki w trakcie wyrabiania, jeśli okaże się, że ciasto jest zbyt lepkie lub też wody, jeśli składniki nie będą dobrze połączone.] Gdy ciasto jest gotowe, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy z miską na pół godziny do wyrośnięcia.
  3. Cebulę obieramy, kroimy w drobne piórka i smażymy na patelni na łyżce oliwy do zarumienienia, czyli około 3 minuty. Do ugotowanych, lekko przestudzonych  i odcedzonych ziemniaków dodajemy ser biały, rozdrabniamy i mieszamy je ze sobą za pomocą praski do ziemniaków. Następnie dodajemy podsmażoną cebulę, doprawiamy farsz solą oraz ziołowym pieprzem i mieszamy raz jeszcze.
  4. Teraz wykładamy na stolnicę wyrośnięte ciasto i wałkujemy na cienki placek (o grubości ok. 3-4 mm). Za pomocą szklanki o cienkich brzegach wykrawamy z niego kółka [tak samo jak przy pierogach]. W każde kółko nakładamy farszu i dokładnie zaklejamy brzegi.
  5. Przygotowane w ten sposób pierożki calzone układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 210 °C na ok. 12 minut (aż pierożki będą rumiane).
  6. Pierożki układamy na talerzach i przyozdabiamy listkami świeżego tymianku.





1 comment: