sobota, 8 listopada 2014

Warzywa z patelni z tofu i komosą ryżową


Kolorowe warzywa z mięciutkim tofu i białymi ziarenkami quinoa...




Dziś u nas orientalnie i jak zwykle zdrowo. Na naszych talerzach zagościły tym razem warzywa z tofu i komosą ryżową zaliczaną do superfoods, czyli produktów o szczególnie cennych dla zdrowia właściwościach. 
Superfoods zawierają dużą dawkę witamin, składników mineralnych, przeciwutleniaczy, białek, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika. Dieta oparta o superfoods poprawia więc naszą odporność i samopoczucie, dodaje nam energii, witalności, uodparnia na stres. Pomaga też zapobiegać i leczyć alergie, nowotwory, depresje i cukrzyce. Mianem superfoods określa się też wiele spożywanych na co dzień produktów, takich jak czosnek, cebula, szpinak, brokuły, jabłka, buraki, nasiona roślin strączkowych, orzechy włoskie, czy też pestki dyni i słonecznika.
Komosa ryżowa, czyli quinoa, występuje na rynku w trzech odmianach i kolorach - czerwonym, czarnym i białym. Dlaczego warto po nią sięgać? Zawiera dużo białka, wapnia, kwasu foliowego i błonnika pokarmowego, a dodatkowo jest bezglutenowa. Pełno w niej też przeciwutleniaczy, dzięki czemu zmniejsza ryzyko nowotworów, przyspiesza regenerację i opóźnia starzenie naszej skóry.
Kolejnym cennym składnikiem dania jest ser sojowy tofu, który także jest bogatym źródłem białka oraz wielu witamin, a dodatkowo jest niskokaloryczny i nie zawiera cholesterolu.



Składniki (dla dwóch osób):
  • cukinia,
  • czerwona papryka,
  • 150 g tofu naturalnego,
  • 100 g komosy ryżowej czarnej, czerwonej lub białej,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 2 ząbki czosnku, 
  • mały kawałek imbiru,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • sól,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • łyżka oleju sezamowego.

Jak to zrobić?
  1. Przepłukujemy komosę ryżową i gotujemy w lekko osolonej wodzie około 20-25 minut.
  2. Przygotowujemy marynatę dla tofu z 3 łyżek sosu sojowego, startych na tarce lub rozgniecionych 2 ząbków czosnku, małego kawałka imbiru wielkości ząbka czosnku, papryki słodkiej oraz papryki ostrej.
  3. Tofu kroimy w drobną kostkę i mieszamy z tak przygotowaną marynatą, odstawiamy na kilka minut.
  4. Umyte warzywa kroimy - paprykę w paseczki, a cukinię w średniej grubości plasterki, wykładamy na patelnię i smażymy na 2 łyżkach oleju rzepakowego przez kilka minut. Dokładamy tofu w marynacie, mieszamy. Smażymy kolejne kilka minut. Solimy do smaku. Pod koniec smażenia dodajemy jeszcze łyżkę oleju sezamowego, mieszamy.
  5. Warzywa z tofu podajemy wymieszane z komosą ryżową lub obok niej.



SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz