poniedziałek, 8 grudnia 2014

Pierogi z kapustą, grzybami i soczewicą


Wigilijne pierożki pachnące leśnymi borowikami...





Pierogi z kapustą i grzybami są jedną z moich ulubionych potraw wigilijnych. Zawsze z sentymentem będę wspominać te, które przygotowywała moja Babcia...
Dziś przedstawiam Wam jednak trochę mniej tradycyjną odsłonę pierogów wigilijnych. Farsz zawiera dodatkowo soczewicę, a ciasto zrobione jest z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Można je też delikatnie okrasić stopionym masłem. Pierożki w takim wydaniu będą wspaniałym, zdrowym akcentem na wigilijnym stole.


Składniki na około 40 pierogów:
-na farsz:
  • szklanka zielonej soczewicy,
  • 2 garści suszonych borowików
  • półtorej szklanki kiszonej kapusty,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 ziarnek ziela angielskiego,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól,
  • czarny pieprz,
  • pieprz ziołowy

-na ciasto:
  • półtorej szklanki mąki pszennej jasnej typ 550,
  • szklanka mąki pszennej razowej typ 2000,
  • 2 szczypty soli,
  • jajko,
  • łyżka oleju,
  • pół szklanki wody.



Przygotowanie:
  1. Grzyby zalewamy wodą, moczymy całą noc (albo kilka godzin). Gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczyły, przez około 15 minut, osączamy, siekamy drobno.
  2. Kiszoną kapustę przepłukujemy zimną wodą, odcedzamy. Zalewamy 2 szklankami świeżej wody, gotujemy około godzinę z 2 listkami laurowymi i kilkoma ziarnami ziela angielskiego, osączamy, kroimy drobno.
  3. Soczewicę gotujemy około pól godziny w lekko osolonej wodzie.
  4. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy, szklimy na patelni na 3 łyżkach oliwy z oliwek. Następnie na patelnię wykładamy ugotowaną soczewicę, kapustę i grzyby, doprawiamy solą i dwoma rodzajami pieprzu, mieszamy, smażymy 3 minuty.
  5. Mieszamy oba rodzaje mąki, sól, jajko. Dodajemy 3 łyżki gorącej wody, aby mąka się zaparzyła. Następnie wlewamy pól szklanki wody z łyżką oleju, zagniatamy ciasto, do momentu aż będzie gładkie, elastyczne i nie będzie przyklejać się do rąk. Możemy jeszcze dosypywać po trochę jasnej mąki pszennej, jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie. 
  6. Ciasto wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką. Szklanką wycinamy krążki, nakładamy po łyżce farszu, zlepiamy brzegi. 
  7. Zagotowujemy dużą ilość wody, solimy ją. Pierogi gotujemy partiami, wyciągamy zaraz po tym, gdy wypływają na powierzchnię, czyli po około 4 minutach. 



WESOŁYCH I SMACZNYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA 
ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :))

3 komentarze:

  1. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.

    OdpowiedzUsuń
  2. czegoś takiego tzn z takim farszem nie jadłam. nie wiem czy smaczne ale po składnikach widzę na pewno zdrowe.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czeka mnie robienie pierogów na wigilię i chyba skorzystam z tego przepisu tak apetycznie wyglądają, aż chce się jeść.

    OdpowiedzUsuń