niedziela, 18 sierpnia 2013

Francuskie naleśniki z konfiturą malinową


Uwodzicielskie francuskie naleśniki subtelnie muśnięte konfiturą malinową i przyozdobione świeżymi owocami...




Składniki na 4 naleśniki:
  • 150 g mąki pszennej,
  • 2 jajka, 
  • 125 ml mleka,
  • 125 ml wody,
  • 2 łyżki masła,
  • szczypta soli,
  • pół łyżeczki cukru pudru,
  • konfitura malinowa,
  • świeże maliny do przyozdobienia.

Jak to zrobić?
  1. Mąkę przesiewany przez sitko do misy. Dodajemy do niej szczyptę soli, pół łyżeczki cukru pudru, wbijamy dwa jajka, a następnie wlewamy mleko i wodę. Całość dokładnie mieszamy za pomocą ubijaczki do jajek.
  2. Na mocno rozgrzanej patelni roztapiamy pół łyżeczki masła i rozlewamy na niej porcję ciasta naleśnikowego. Kiedy naleśnik zarumieni się przewracamy go na drugą stronę.
  3. Przygotowane w ten sposób naleśniki przekładamy konfiturą malinową i składamy na  ćwiartki, a następnie ozdabiamy malinami.



SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :))

1 komentarz:

  1. Piękne naleśniczki ! Szkoda, że teraz ciężko o maliny i trzeba czekać do lata...

    OdpowiedzUsuń