Nowa piramida żywieniowa WHO
-----------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Moc zielonych koktajli
Zielone koktajle to samo zdrowie - oczyszczają, odchudzają, dają kopa energetycznego i są istną bombą witaminową! Wiosna to dobry moment, aby wprowadzić je do swojej diety.
Zielone koktajle są niezwykle odżywcze, zawierają sporą dawkę chlorofilu - dla detoksu organizmu, zwiększenia odporności i wzmocnienia serca, kwasu foliowego, żelaza dotleniającego komórki, fosforu, magnezu, potasu, prowitaminy A dla dobrego wzroku, witamin z grupy B dla pięknych włosów i paznokci, witamin C, E - podstawowych antyoksydantów o działaniu odmładzającym, witaminy K, błonnika oraz białka. Są lekkostrawne, łatwo przyswajalne, nie obciążają żołądka. Można je pić na drugie śniadanie czy na podwieczorek. Zielone koktajle stymulują naturalny metabolizm, oczyszczają organizm z toksyn, "wygładzają" cellulit, przywracają skórze blask.
Jakie jeszcze są ich zalety?
- stosowane w dietach pomagają w uzyskaniu i utrzymaniu odpowiedniej wagi,
- wspomagają procesy trawienia,
- dają dużo energii i wigoru,
- oczyszczają przewód pokarmowy, krew i limfę,
- poprawiają stan cery,
- dostarczają sporą dawkę witamin i minerałów,
- pomagają pokonać nałogi - takie jak palenie papierosów,
- są ciekawym urozmaiceniem codziennego jadłospisu.
Zielone koktajle komponujemy z warzyw zielonolistnych, takich jak szpinak, jarmuż, sałata, natka pietruszki, wodorosty, algi, szczaw, seler naciowy czy kapusta zmiksowanych z owocami i wodą. Optymalne proporcje to 40% zielonych warzyw i 60% owoców. Możemy komponować ze sobą dowolne, ulubione owoce i zielone warzyw, choć przy tym wyborze warto kierować się sezonowością. Owoce o kremowej konsystencji, jak awokado czy banan, nadadzą zielonym koktajlom aksamitności. Z zielonych warzyw można tez dodać ogórka czy kiełki.
Smak zielonego koktajlu podkręci odrobina miodu, imbiru, czy cynamonu. Skuteczne ułatwienie wchłaniania witamin zapewni natomiast dodatek odrobiny oleju z pestek winogron, lnianego czy oliwy z oliwek. Wartość odżywcza koktajlu wzrośnie, gdy wzbogacimy go o otręby lub płatki owsiane, ziarna, np. nasiona chia lub siemię lniane, sok z cytryny czy sok z aloesu.
Gotowe koktajle można przechowywać do 3 godzin zamknięte w szklanym pojemniku w lodówce, jednak najlepiej wypijać je od razu.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jedzmy jabłka ze skórką
Nie obieraj jabłek, bo stracą one na wartości. Skórka jabłka zawiera 5 razy więcej składników odżywczych niż miąższ! Najkorzystniejsze dla zdrowia są błonnik, kwas ursolowy i flawonoidy, czyli silne przeciwutleniacze zapobiegające przedwczesnemu starzeniu się skóry.
Naukowcy z University of Iova odkryli, że kwas ursolowy występujący w skórce jabłka przyspiesza metabolizm, zwiększa ilość tzw. brązowego cukru, który przyspiesza spalanie innych tłuszczów, a także sprawia, że mięśnie budują się szybciej. Obecnie trwają badania nad suplementem diety bazującym na kwasie ursolowym.
Oczywiście mowa tu o jabłkach ekologicznych. W przypadku jabłek o nieznanym pochodzeniu, np. tych z marketów, w skórce jabłka znajdować się też może sporo pestycydów, których należy unikać. W takim wypadku lepiej jabłka obierać niż ryzykować.
Oczywiście mowa tu o jabłkach ekologicznych. W przypadku jabłek o nieznanym pochodzeniu, np. tych z marketów, w skórce jabłka znajdować się też może sporo pestycydów, których należy unikać. W takim wypadku lepiej jabłka obierać niż ryzykować.
Jakie wartości odżywcze kryją w sobie jeszcze jabłka? Zawierają wiele minerałów, w tym potas, cynk, żelazo, krzem, a także witamin A, C, E oraz z grupy B, dzięki czemu poprawiają stan włosów, skóry i paznokci.
Skutecznie walczą też z cholesterolem. Zjedzenie codziennie 1-2 jabłek obniża stężenie niechcianego cholesterolu LDL o kilka procent i znacznie zmniejsza ryzyko zawału.
Dodatkowo flawonoidy zawarte w jabłkach zapobiegają tworzeniu się zakrzepów w naczyniach krwionośnych. W ten sposób pomagają zapewnić sprawny przepływ krwi i usuwanie niechcianego tłuszczu z organizmu.
1) Women's Health 9-10 2013.
2) Zdrowie.
Warzywa i owoce potęgują nasz optymizm
Osoby, które jedzą dużo warzyw i owoców są większymi optymistami. Amerykańscy naukowcy odkryli, że optymiści śmiało patrzący w przyszłość, wierzący w siebie i w swoje możliwości, pewni szczęśliwego rozwiązania mają we krwi więcej karotenoidów, czyli barwników roślinnych, które wpływają na lepsze samopoczucie.
Karotenoidy te znaleźć można w warzywach i owocach. Sprawiają one, że pomidory są czerwone, a dynia pomarańczowa. Istnieje kilkaset rodzajów barwników roślinnych, ale tylko kilka z nich ma znaczący wpływ na nasz organizm. Należą do nich beta-karoten, alfa-karoten, kryptoksantyna, likopen, luteina i zeaksantyna.
Najwięcej beta-karotenu jest w marchwi, szpinaku, pomidorach, morelach i dyni, likopenu w czerwonych owocach, np. czerwonych grejpfrutach i arbuzie. Luteiny i zeaksantyny szukajmy w ciemnozielonych warzywach, czyli w brokułach, jarmużu, szpinaku, natce pietruszki, brukselce, a także w czerwonej papryce i kukurydzy. Kryptoksantynę znajdziemy w owocach mango, pomarańczach i brzoskwiniach.
Autorka badań Julia Boehm z Harvard School of Public Health przyznała, że były to jedne z pierwszych prac naukowych wykazujących związek pomiędzy optymizmem a poziomem karotenoidów w naszym organizmie.
Jednak karotenoidy to nie tylko źródło optymizmu. Są one też silnymi oksydantami, czyli przeciwutleniaczami, neutralizującymi wolne rodniki, które w nadmiarze szkodzą komórkom i przyspieszają starzenie skóry.
Jednym z głównych czynników powodujących starzenie się naszej skóry jest promieniowanie UV, które między innymi pobudza wolne rodniki do atakowania komórek naszego organizmu, co prowadzi do ich osłabienia, a w późniejszym czasie do śmierci. Najlepszymi naturalnymi antyoksydantami są właśnie karotenoidy.
Związki te usprawniają także nasz system obronny. Dzięki stymulacji układu odpornościowego, organizm tworzy więcej tzw. makrofagów, komórek naturalnych K i pomocniczych typu T, które wykazują zdolność niszczenia nie tylko wirusów, ale także komórek rakowych.
Rola karotenoidów w naszym organizmie jest nieoceniona, sięgajmy więc po warzywa i owoce jak najczęściej.
1) Psychosomatic Medicine.
2) Nauka w Polsce,PAP.
3) Women's Health 9-10 2013.
4) Normy żywienia człowieka, Ziemlański Ś.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jak cukier wpływa na nasz mózg?
Jak cukier wpływa na nasz mózg?
No comments:
Post a Comment