Kaffir, kolendra, trawa cytrynowa i galangal, czyli sekrety kuchni tajskiej...
Red curry to nasze ulubione danie orientalne w ostatnim czasie. Wracamy do niego co weekend - w wersji z tofu lub z dorszem. Powstaje na bazie pomidorów i mleczka kokosowego. Pełne jest warzyw takich jak papryka i cukinia, a także pędów bambusa. Sekretem dobrego sosu jest pasta red curry, w której skład wchodzą tylko naturalne składniki - chilli, trawa cytrynowa, czosnek, skórka limonki kaffir, szalotka, galangal, kmin rzymski i kolendra. Polecamy wszystkim miłośnikom kuchni tajskiej! :)
Składniki na dwie duże porcje:
- 180-200 g tofu naturalnego,
- 300 ml mleczka kokosowego,
- 150 g ryżu, np. jaśminowego,
- 2 łyżeczki pasty red curry,
- 3 pomidory, np. malinowe,
- pół papryki czerwonej,
- pół papryki zielonej,
- pół cukinii,
- garść pędów bambusa,
- 4 łyżki sosu sojowego,
- mały kawałek imbiru - około 1 cm,
- czosnek,
- pół papryczki chilli,
- sproszkowana papryka słodka,
- chilli pieprz cayenne,
- kilka ziaren kolendry,
- kilkanaście listków świeżej kolendry,
- świeżo mielony czarny pieprz,
- 2 łyżki oleju do smażenia.
- Tofu kroimy w kostkę. Przygotowujemy marynatę z 3 łyżek sosu sojowego, startych na tarce 2 ząbków czosnku, 1/3 łyżeczki papryki słodkiej, 1/4 łyżeczki papryki ostrej. Nasączamy nią tofu, odstawiamy na 10 minut. Smażymy przez kilka minut na patelni, na łyżce oleju, mieszając od czasu do czasu. Odkładamy do miseczki.
- Gotujemy ryż.
- Myjemy warzywa. Paprykę zieloną i czerwoną kroimy w krótkie paseczki, obraną cukinię wzdłuż na pół, a później na plasterki. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę.
- Na patelnię dolewamy jeszcze łyżkę oleju i podsmażamy papryczkę chili pokrojoną w cieniutkie krążki, starty na tarce czosnek i imbir, utarte w moździerzu ziarna kolendry. Dokładamy pokrojoną paprykę czerwoną i zieloną oraz cukinię. Doprawiamy 1/3 łyżeczki papryki słodkiej i 1/4 łyżeczki chili pieprzu cayenne. Smażymy przez kilka minut, mieszając.
- Dokładamy pokrojone w kostkę pomidory i pędy bambusa. Dusimy całość do rozdrobnienia pomidorów, aż przybiorą one postać sosu.
- Dodajemy mleczko kokosowe, mieszamy. Jeżeli w mleczku kokosowym zebrała się śmietanka i rozdzieliło się ono od wody kokosowej, możemy je najpierw osobno podgrzać w rondelku i zamieszać, aby uzyskać jednolitą emulsję.
- Doprawiamy 2 łyżeczkami pasty red curry i łyżką sosu sojowego. Mieszamy dokładnie. Możemy na koniec dodać kilka listków świeżej kolendry.
- Red curry podajemy na talerzach obok ryżu.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))
Ja bym jednak spróbowała tej wersji z dorszem :)
ReplyDeleteCiekawy przepis. Mam w lodówce wędzone tofu, ale pewnie nie nadaje się, nie? :)
ReplyDeleteHmm, pewnie można spróbować i z wędzonym :)
Delete