Krucha, wielkanocna baba z pomarańczową nutą...
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć babki! Ta jest krucha, z pomarańczowym posmakiem i kakaową łatką. Do tego, jak zwykle u mnie, szybka i łatwa w wykonaniu. Można zrobić ją na oleju - wtedy będzie dość krucha, nieco piaskowa lub na maśle - wtedy będzie bardziej miękka. Można posypać ją cukrem pudrem lub polać lukrem, choć według mnie najlepiej smakuje sama. Wesołych i smacznych Świąt Wielkanocnych dla Was! :))
Składniki:
- 4 jajka ekologiczne,
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 3/4 szklanki cukru (u mnie trzcinowy),
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego lub 150 g letniego roztopionego masła,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2-3 łyżki kakao,
- 2-3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy,
- skórka starta ze sparzonej pomarańczy.
- Jajka i cukier umieszczamy w misce, ucieramy do puszystości i potrojenia objętości piany. Może to potrwać nawet 7-9 minut.
- Kiedy masa jest już maksymalnie puszysta, stopniowo wlewamy olej lub roztopione masło zmieszane z sokiem z pomarańczy, dalej ubijając.
- Następnie dodajemy oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz skórkę otartą z pomarańczy, ucieramy do połączenia składników.
- Część ciasta przekładamy do osobnego naczynia i mieszamy z 2-3 łyżkami kakao.
- Białą masę wylewamy na zmiany razem z masą kakaową na natłuszczoną foremkę na babkę. Pieczemy w temperaturze 170 °C przez około 45 minut.
WESOŁYCH ŚWIĄT WIELKANOCNYCH
ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))
Haha, u mnie zabrakło niestety, bo już nie miałam czasu na jej przygotowanie, a sklepowej nie chciałam mieć na stole :) A Twoja wygląda cudownie! :)
ReplyDeleteWspaniała, wygląda tak naturalnie, w wolnej chwili ją upiekę, dziękuję za przepis.
ReplyDelete