Aromatyczny nektar napełniający dom świąteczną magią i ciepłem...
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć kompotu z suszonych owoców. Taki kompot pachnieć musi cynamonem oraz goździkami i mieć smak suszonych jabłek oraz śliwek. Dodatkowo jego smak wzbogacić można odrobiną suszonych moreli, rodzynek lub daktyli. Niepowtarzalny smak i aromat wigilijnego kompotu napełnia dom świątecznym klimatem i ciepłem.
Składniki (na 2 l kompotu):
- 100 g suszonych jabłek,
- 70 g suszonych śliwek,
- kilka suszonych moreli,
- garść rodzynek,
- laska cynamonu,
- pół łyżeczki cynamonu w proszku,
- 7-10 goździków,
- 5 łyżek cukru trzcinowego lub brzozowego,
- kawałek ściętej skórki z cytryny,
- kilka gwiazdek anyżu do dekoracji.
Przygotowanie:
- Suszone śliwki, jabłka i morele zalewamy zimną wodą w takiej ilości, aby je przykryła i odstawiamy na noc (lub na kilka godzin).
- Następnego dnia zagotowujemy 2 l wody razem z laską cynamonu i goździkami. Dosypujemy cukier i sypki cynamon, wlewamy suszone owoce owoce wraz z wodą, w której się moczyły. Dokładamy rodzynki i skórkę z cytryny. Gotujemy około 30 minut.
- Kompot podajemy ciepły lub schłodzony, ozdobiony gwiazdkami anyżu.
WESOŁYCH I SMACZNYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA
ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :))
No comments:
Post a Comment