Cynamonowa inspiracja na zimowe wieczory...
Pomysł na aromatyczny, zdrowy deser, który rozgrzeje w chłodny, zimowy wieczór. Jabłka wypełnione ulubionymi bakaliami w miodzie i cynamonie, a następnie delikatnie zapieczone... Macie ochotę? :) Do bakaliowego nadzienia można też dodać trochę ugotowanej kaszy jaglanej i podać deser jako jedno z dań wigilijnych.
Składniki na kilka porcji:
- kilka jabłek (typu szara reneta),
- pół szklanki orzechów włoskich,
- 1/3 szklanki migdałów,
- 1/4 szklanki rodzynek,
- cytryna,
- kilka łyżek miodu,
- cynamon,
- gwiazdki anyżu do dekoracji,
- laski cynamonu do dekoracji.
Przygotowanie:
- Ścinamy końcówki umytych jabłek, a następnie wydrążamy ich wnętrza razem z gniazdem nasiennym. Tak przygotowane jabłka skrapiamy w środku sokiem z cytryny, a następnie posypujemy cynamonem.
- Siekamy sparzone migdały i orzechy włoskie, a następnie łączymy je z kilkoma łyżkami miodu i rodzynkami. Bakaliowym nadzieniem wypełniamy jabłka i nakładamy na nie ścięte wcześniej końcówki.
- Jabłka z bakaliami zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C około 25 minut.
- Zapieczone jabłka dekorujemy laskami cynamonu i gwiazdkami anyżu.
WESOŁYCH I SMACZNYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA
ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :))
Wygląda bardzo apetycznie! :)
ReplyDelete