Czekoladowa amfetamina...
Dziś ciekawa wegańska propozycja deseru z bananem, awokado i surowym kakao! Udekorujcie go ulubionymi bakaliami i zdrowa, czekoladowa uczta gotowa.
Słyszeliście już o tym, że kakao warto od czasu do czasu jeść na surowo? Co prawda zachowuje wtedy naturalny, gorzki posmak, ale jednocześnie nie traci swoich cennych wartości odżywczych, które częściowo zanikają w trakcie obróbki termicznej.
W surowym kakao znajduje się sporo flawonoidów, takich jak np. katechina i epikatechina, które pozytywnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy. Dokładniej rzecz ujmując flawonoidy zawarte w kakao rozrzedzają krew zapobiegając powstawaniu zakrzepów i rozkurczają mięśnie otaczające tętnice, co przyczynia się do skutecznego obniżania ciśnienia tętniczego, usprawnienia krążenia i lepszego ukrwienia mózgu. Flawonoidy mają też właściwości przeciwutleniające, tzn. zwalczające wolne rodniki odpowiedzialne m.in za starzenie się komórek.
Niestety przez to, że flawonoidy mają gorzki smak, często są usuwane z produktów zawierających kakao. Przemawia to za sięganiem po surowe kakao albo czekolady gorzkie, które także zachowują w swoim składzie flawonoidy.
Niestety przez to, że flawonoidy mają gorzki smak, często są usuwane z produktów zawierających kakao. Przemawia to za sięganiem po surowe kakao albo czekolady gorzkie, które także zachowują w swoim składzie flawonoidy.
Kakao to także źródło tryptofanu, który jest wykorzystywany przez mózg do wytwarzania serotoniny - neuroprzekaźnika, który odpowiada za uczucie szczęścia i spokoju. Kolejnym ciekawym składnikiem kakao jest fenyloetyloamina, zwana także "czekoladową amfetaminą". Dlaczego? Wysoki poziom tego neuroprzekaźnika pomaga wywołać uczucie podekscytowania i euforii.
W skład kakao wchodzą także witaminy A i E, czyli "witaminy młodości", witaminy z grupy B ważne dla naszego układu nerwowego, a także minerały, a wśród nich przede wszystkim magnez podnoszący wydajność umysłu, relaksujący mięśnie, będący skuteczną bronią przed stresem.
Nie sposób przedstawić tutaj cały skład biochemiczny kakao. Zawiera ono bowiem około 800 związków o właściwościach regenerujących, nawilżających, i tonizujących.
Zapomniałabym dodać, że kakao to jeden z najsilniejszych, naturalnych afrodyzjaków! :)
Feel it! :)
Składniki na jedną porcję:
- banan,
- pół awokado,
- łyżeczka surowego kakao,
- 1/3 szklanki mleka migdałowego lub ryżowego,
- 1-2 łyżki syropu z agawy /syropu klonowego (lub daktylowego),
- kilka orzechów macadamia,
- kilka orzechów laskowych,
- kilka migdałów,
- kilka jagód inkaskich,
- łyżka rodzynek,
- łyżeczka wiórków kokosowych.
Jak to zrobić?
- Obieramy banana i awokado, a następnie miksujemy za pomocą blendera lub w mikserze koktajlowym z mlekiem migdałowym, surowym kakao i syropem z agawy lub klonowym.
- Tak przygotowany mus ozdabiamy bakaliami.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))
deser dla mnie idealny! :)
ReplyDelete:))
DeleteWygląda bardzo kusząco!
ReplyDeletei smakuje pysznie! :)
Delete