Tęcza soczystych smaków...
Cała tęcza warzywnych smaków - czarne oliwki, mix zielonych sałat, pomidorki, żółta papryka i szczypior, a do tego czarna quinoa, zwana także komosą ryżową i lekki dressing. Taka pełna kolorów sałatka daje zastrzyk pozytywnej energii w pochmurne dni . :)
Quinoa bogata jest w białko, błonnik i węglowodany, dzięki czemu posiłki z jej udziałem są sycące i wysokoenergetyczne. Do tego nie zawiera glutenu ani cholesterolu. Jeśli jeszcze jej nie próbowaliście, pora to zmienić! :)
Składniki (na dwie porcje):
- pół szklanki czarnej komosy ryżowej (czarna quinoa),
- pół opakowania mixu sałat,
- 10 pomidorków koktajlowych,
- pół szklanki czarnych oliwek,
- pół żółtej papryki,
- 1/3 pęczka szczypiorku,
- łyżeczka oleju lnianego,
- łyżka oliwy z oliwek,
- łyżka soku z cytryny,
- sól,
- czarny pieprz.
Jak to zrobić?
- Komosę przepłukujemy, a następnie gotujemy około 25 minut. Po ugotowaniu odcedzamy.
- Myjemy sałatę, pomidorki, paprykę, szczypiorek. Pomidorki przekrawamy na połówki, paprykę kroimy na małe paseczki, szczypiorek siekamy drobno. Oliwki przekrawamy na połówki i wyciągamy z nich pestki.
- W małej miseczce przygotowujemy dressing. Mieszamy ze sobą oliwę z oliwek, olej lniany, sok z cytryny, doprawiamy solą i czarnym pieprzem.
- Wszystkie składniki sałatki łączymy ze sobą i skrapiamy dressingiem.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))
No comments:
Post a Comment