Włoska kompozycja delikatnych smaków na chrupkiej bagietce pod kropelkami oliwy...
Caprese to rodzaj sałatki pochodzącej z regionu Kampania w południowych Włoszech, której kolory mają odzwierciedlać włoską flagę. U nas dzisiaj podana na bagietce jako pomysł na kanapkę we włoskim stylu. Najlepiej smakuje z domowym pieczywem, na które przepis możecie znaleźć tutaj :).
Składniki:
- bagietka,
- kulka sera mozzarella,
- pomidor,
- świeża bazylia,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól,
- czarny pieprz (najlepiej świeżo mielony).
- Myjemy pomidora i gałązkę bazylii. Pomidora kroimy w plasterki. Bazylię dzielimy na listki. Mozzarellę także kroimy w plasterki.
- Przekrojoną bagietkę skrapiamy oliwą z oliwek. Na bagietce układamy na przemian plasterek mozzarelli, listek bazylii i plasterek pomidora. Całość posypujemy solą i czarnym pieprzem.
mmm, bardzo apetycznie wygląda...
ReplyDelete:)))
DeleteUwielbiam takie kanapki! Dodaję jeszcze odrobineczkę octu balsamicznego :)
ReplyDeleteja czasem też, ale dosłownie odrobineczkę :). ostatnio odkryłam też oliwę z oliwek z dodatkiem cytryny i rozmarynu, która ma cudowny smak i zapach (można ja kupić w Organic Farmie) i jest wspaniała do kanapek. pozdrawiam :)
DeleteMoje smaki, zapraszam na błyskawiczną caprese inaczej , pozdrawiam :)
ReplyDelete