Moc natury skryta w suszonych na słońcu pomidorach i aromatycznych migdałach...
Moje nowe odkrycie kulinarne. Inspiracja zaczerpnięta z kulinarnych blogów angielskich, ale klimat bardziej włoski. Prażone migdały i czosnek połączone z suszonymi pomidorami i oliwą dają pesto o niezwykle bogatym smaku. Pietruszka i Grana Padano świetnie z nimi grają. Dodatek prażonych okruszków ciemnego chleba dodatkowo potęguję ciekawe doznania i daje efekt chrupkości. Polecam Wam wypróbować. To spaghetti jest naprawdę rewelacyjne! :)
Składniki (dla dwóch osób):
- 200 g makaronu spaghetti,
- pół słoika suszonych pomidorów,
- pół szklanki migdałów,
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek (80 ml),
- 2 ząbki czosnku,
- szczypta soli,
- pół łyżeczki czarnego pieprzu (najlepiej świeżo mielonego),
- kilka gałązek świeżej natki pietruszki,
- kromka ciemnego pieczywa,
- 200 g makaronu spaghetti,
- kilka listków sera Grana Padano lub parmezanu.
Przygotowanie:
- Gotujemy makaron spaghetti.
- Migdały miażdżymy delikatnie tłuczkiem i prażymy przez 5 minut na patelni razem z łyżką oliwy i startymi na tarce dwoma ząbkami czosnku.
- W blenderze umieszczamy suszone pomidory, oliwę z oliwek (część oliwy możemy zastąpić olejem z pomidorów), oraz uprażone na patelni migdały z czosnkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy całość przez kilka minut (migdały nie powinny być całkowicie rozdrobnione).
- Kromkę pełnoziarnistego pieczywa kruszymy drobniutko. Okruszki chleba prażymy na patelni z łyżką oliwy.
- Myjemy pietruszkę i rwiemy ją drobno. Ser Grana Padano kroimy w bardzo cieniutkie listki.
- Na makaron spaghetti wykładamy pesto, posypujemy je pełnoziarnistymi kruszynkami chleba i dekorujemy całość natką pietruszki i listkami Grana Padano bądź parmezanu.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI!! :))
migdałowego pesto jeszcze nie próbowałam :)
ReplyDeleteJest przepyszne, aromatyczne i chrupiące :). Suszone pomidory i prażone migdały to bardzo ciekawe połączenie. Zachęcam do wypróbowania :). Ja jestem nim zauroczona.
DeleteFaktycznie świetne połączenie suszonych pomidorów suszonych i migdałów. Ja zrobiłam z makaronem pełnoziarnistym. Polecam. Baśka.
ReplyDelete