Niezwykły aromat migdałów oraz cynamonu otulający dom magiczną aurą i ciepłem...
- szklanka (250 ml) jogurtu naturalnego lub greckiego,
- 1,5 szklanki mąki - pszennej lub orkiszowej,
- 100 ml oleju rzepakowego,
- 2 jajka,
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego,
- 6 łyżek miodu,
- 1/3 szklanki płatków migdałowych,
- 2 łyżki cynamonu,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżeczka sody.
Przygotowanie:
- Płatki migdałowe mieszamy z pozostałymi suchymi składnikami, czyli mąką, cukrem, cynamonem, proszkiem do pieczenia oraz sodą, odkładamy.
- W oddzielnym naczyniu, np. misce, mieszamy ze sobą za pomocą widelca lub ubijaczki do jajek składniki mokre, czyli jogurt, olej, jajka oraz miód, do połączenia, czyli uzyskania w miarę jednolitej masy.
- Następnie dodajemy do nich wymieszane ze sobą składniki suche i mieszamy dalej przez 3-4 minuty do połączenia składników.
- Tak przygotowane ciasto przekładamy do blaszki typu keksówka wysłanej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175 °C.
Mniam, właśnie mam ochotę na jakieś ciasto i chyba skorzystam z Twojego przepisu :)
ReplyDeletePozdrawiam i zapraszam do siebie przyprawzyciekolorami.blogspot.com
Już sobie wyobrażam, jak cudownie pachniało...
ReplyDeleteOjej, co za cudowny smak i zapach. Czuć cynamonek w całym domku. A smak... genialny. Dziękuję za przepis.
ReplyDelete