Kokosowe zniewolenie zmysłów...
Składniki:
- 1000 g twarogu mielonego,
- 400 g słodzonego mleczka skondensowanego,
- 3 jajka,
- łyżka mąki pszennej,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- łyżka budyniu waniliowego (opcjonalnie),
- pół łyżeczki aromatu waniliowego lub ziarenka z jednej laski wanilii.
- na kokosową piankę:
Przygotowanie:
- Umieszczamy w misce wszystkie składniki, czyli twaróg, mleczko skondensowane, 3 jajka, pół łyżeczki aromatu waniliowego, po łyżce mąki pszennej, mąki ziemniaczanej oraz budyniu. Mieszamy dokładnie całość przez kilka minut do uzyskania gładkiej masy (np. za pomocą ubijaczki do jajek lub miksera).
- Wylewamy tak przygotowaną masę na blaszkę wysłaną papierem do pieczenia. Ja do pieczenia użyłam niskiej okrągłej blaszki o średnicy 30 cm. Ciasto pieczemy przez 40 minut w temperaturze 150-160 °C umieszczając w piekarniku poziom niżej naczynie żaroodporne lub foremkę do pieczenia wypełnioną wodą.
- W tym czasie przygotowujemy kokosową kołderkę. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy po łyżce cukru i ubijamy dalej. Do tak przygotowanej pianki dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy je z pianą.
- Po 40 minutach pieczenia sernika wyciągamy go z piekarnika i na jego powierzchni rozkładamy równomiernie warstwę kokosowej pianki. Sernik z kokosową kołderką wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 20 minut. Możemy teraz zwiększyć temperaturę do 170 °C.
- Serniczek po ostudzeniu przechowujemy w lodówce.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))
Uwielbiam kokos, uwielbiam serniki - to ciasto to coś dla mnie ! ;)
ReplyDeleteWygląda pięknie :) Już sobie wyobrażam ten zapach rozchodzący się podczas pieczenia...
ReplyDeletePycha, ja uwielbiam wszystkie rodzaje serników, jutro robię wersję cherry, z wiśniami (,kuchnia lidla,), zapowiada się pysznie :)
ReplyDeleteAle ślicznie wygląda, mniam!
ReplyDeletesernik kokosowy
ReplyDeleteSernik!.. Uwielbiam każdy bez wyjątku. a ten wygląda bardzo smakowicie :)
ReplyDelete