Soczysty łosoś na wstążkach pappardelle pośród brokułowych różyczek ...
Składniki dla dwóch osób:
- 250 g filetu z łososia,
- 150 g makaronu pappardelle,
- pół świeżego brokułu,
- mała czerwona cebula,
- 6 suszonych pomidorów (w oleju),
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- ząbek czosnku,
- cytryna,
- sól,
- czarny pieprz (najlepiej świeżo mielony),
- 3 łyżki świeżo startego parmezanu lub sera Grana Padano.
Przygotowanie:
- Połówkę brokułu myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy przez około 7 minut w osolonej wodzie.
- Makaron pappardelle gotujemy także w osolonej wodzie według czasu wskazanego na opakowaniu.
- Łososia myjemy i kroimy w kostkę, pozbywając się skórki. Sparzoną cytrynę kroimy na ósemki. Sokiem jednej z ósemek cytryny skrapiamy łososia, następnie posypujemy go solą i czarnym pieprzem.
- Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w piórka. Suszone pomidory wyciągamy z zalewy i kroimy w cieniutkie paseczki.
- Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy i wykładamy na nią łososia, pokrojoną cebulę, suszone pomidory i sprasowany ząbek czosnku. Smażymy delikatnie mieszając około 5-6 minut. Możemy jeszcze doprawić solą lub pieprzem.
- Ugotowany makaron odcedzamy z wody (ale nie hartujemy go) i układamy na talerzach. Skrapiamy go jeszcze łyżką oliwy. Wykładamy na niego łososia i układamy różyczki brokułu. Obok układamy ósemki cytryny.
- W miseczce obok podajemy też starty parmezan lub ser Grana Padano do przyprószenia dania.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))
Bardzo fajne danie. Tylko ja dałam trochę więcej oliwy do smażenia łososia i później nasączyłam nią jeszcze makaron. Dzięki za pomysł na obiad! Pozdrawiam, Ania.
ReplyDelete