Zakazany sekret orientu ukryty w sezamowej słodyczy...
Składniki dla dwóch osób:
- 150 g czarnego ryżu,
- 200 g wołowiny,
- pół małej cukinii,
- marchewka,
- pół cebuli,
- 5 grzybów mun,
- 10 pędów bambusa,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki sezamu w ziarnach,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- ząbek czosnku,
- mały kawałek świeżego imbiru (wielkości dwóch ząbków czosnku),
- 2 łyżki oleju sezamowego,
- łyżka cukru brązowego,
- szczypta soli.
Jak to zrobić?
- Czarny ryż gotujemy w osolonej wodzie przez około 35 minut.
- Grzybki mun wkładamy do wody na 15 minut.
- Myjemy mięso i kroimy je na małe, cienkie kawałeczki, jak na zdjęciach. W miseczce przygotowujemy marynatę do mięsa z 3 łyżek sosu sojowego, sprasowanego ząbka czosnku i sprasowanego imbiru. Pokrojone mięso wkładamy do miseczki i mieszamy z marynatą, odstawiamy na 10 minut.
- Grzybki mun, które moczyły się, gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczyły, przez 10 minut.
- Obieramy marchewkę, myjemy ją i kroimy w plasterki. Myjemy cukinię, przekrawamy ją wzdłuż na pół i kroimy w plasterki o kształcie półkola. Obieramy cebulę i jej połówkę kroimy w piórka.
- Ugotowane grzyby mun odcedzamy z wody i kroimy w cieniutkie paseczki.
- Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju roślinnego i wykładamy na nią mięso z marynatą, pokrojoną cebulę, marchewkę, cukinię, paseczki grzybów mun i pędy bambusa. Doprawiamy łyżką brązowego cukru i szczyptą soli. Smażymy, mieszając co jakiś czas, przez 15 minut.
- Pod koniec smażenia dodajemy 2 łyżki oleju sezamowego, mieszamy i na małym ogniu smażymy jeszcze przez minutę.
- Ugotowany ryż, odcedzamy z wody i nakładamy na talerze. Obok układamy mięso z warzywami i posypujemy je ziarnami sezamu.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))
No comments:
Post a Comment