W mlecznej krainie cynamonowej rozkoszy...
Składniki dla dwóch osób:
- 750 ml mleka,
- 250 ml wody,
- 200 g ryżu,
- 5 dużych jabłek,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 2 łyżki cukru trzcinowego.
Przygotowanie:
- Ryż gotujemy na mleku zmieszanym z wodą przez pół godziny. W trakcie gotowania uzupełniamy ubytki mleka.
- Jabłka obieramy ze skórek, ścieramy na tarce o grubych oczkach i dusimy na małym ogniu przez 10-12 minut z 2 łyżkami cukru i łyżeczką cynamonu.
- W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę ugotowanego na mleku ryżu, następnie wykładamy na nią duszone jabłka i znów układamy warstwę ryżu, który polewamy kilkoma łyżkami mleka pozostałymi z gotowania, aby ryż nie wysechł. Szarlotkę ryżową zapiekamy przez 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 °C.
- Układamy na talerzach, prószymy cynamonem. Możemy też dodatkowo przyozdobić laską cynamonu.
No comments:
Post a Comment