Lekki, ziołowy omlecik w oliwkowym raju ...
Składniki dla dwóch osób:
- 4 jajka,
- 4 łyżki mleka,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- dwie szczypty soli,
- pół łyżeczki ziół prowansalskich,
- 10 czarnych oliwek,
- 3 małe pomidorki,
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
- Pomidorki myjemy i kroimy w plasterki. Oliwki kroimy na połówki lub jeśli są duże jeszcze drobniej.
- Jajka roztrzepujemy z mlekiem i mąką. Możemy zrobić to za pomocą ubijaczki do jajek lub miksera. Do masy jajecznej dodajemy zioła prowansalskie, kilka plasterków pomidora, część pokrojonych oliwek, mieszamy.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i wylewamy na nią masę jajeczną. Smażymy na średnim ogniu około 2-3 minuty. Możemy przedzielić omlet na pół, aby można było go łatwiej obrócić. Obracamy go na drugą stronę i smażymy kolejne 2-3 minuty do uzyskania złocistego koloru.
- Gotowy omlet układamy na talerzach, solimy do smaku i układamy na nim pozostałe plasterki pomidora i oliwki.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))
No comments:
Post a Comment