Klasyka po włosku...
Składniki dla dwóch osób:
- 200 g makaronu spaghetti,
- 600 g passaty pomidorowej,
- 125 g mięsa wołowego świeżo mielonego,
- 3 ząbki czosnku,
- pół czerwonej cebuli,
- 3 łyżki oleju,
- łyżeczka suszonej bazylii,
- 2 łyżeczki suszonego oregano,
- łyżeczka cząbru,
- 2 łyżeczki tymianku,
- łyżeczka słodkiej czerwonej papryki,
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego,
- łyżeczka czarnego pieprzu,
- 2 łyżeczki soli,
- 50 g świeżo startego parmezanu lub sera Grana Padano do przyprószenia,
- kilka listków świeżej bazylii.
Przygotowanie:
- Do garnka wlewamy passatę pomidorową. Dodajemy bazylię, oregano, tymianek, cząber, łyżeczkę soli, łyżeczkę czarnego pieprzu i 2 łyżeczki cukru. Sos gotujemy na małym ogniu przez 20-25 minut mieszając co jakiś czas.
- W międzyczasie gotujemy makaron al dente w wodzie osolonej łyżeczką soli.
- Na patelni na 3 łyżkach oleju rumienimy 3 starte na tarce ząbki czosnku i pół pokrojonej drobno czerwonej cebuli, następnie dodajemy do nich mięso. Smażymy około 7 minut, mieszając od czasu do czasu. Dobrze wysmażone mięso dodajemy do sosu na kilka minut przed zakończeniem jego gotowania.
- Ugotowany makaron układamy na talerzach, pokrywamy go sosem i posypujemy świeżo startym parmezanem lub serem Grana Padano. Możemy też ozdobić spaghetti smacznymi listkami świeżego oregano lub bazylii :).
Do spaghetti polecam: włoskie wino wytrawne Primitivo di Manduria Epicuro pochodzące z regionu Apulii o pięknym intensywnym czerwono-fioletowym kolorze i aromatach czerwonych owoców, wśród których dominują maliny oraz wiśnie z subtelnymi nutami wanilii oraz truskawek.
Jest to szlachetne, rozgrzewające wino, które wspaniale podkreśla smak spaghetti.
Wino to podajemy schłodzone do temperatury 18-20 °C.
Jest to szlachetne, rozgrzewające wino, które wspaniale podkreśla smak spaghetti.
Wino to podajemy schłodzone do temperatury 18-20 °C.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI! :))
Uwielbiam spaghetii, klasyk :)
ReplyDeleteParmezan to nie Grana Padano, żeby wszystko było jasne.
ReplyDeleteTo prawda, słuszna uwaga, pozdrawiam :))
ReplyDelete