Saturday, 31 August 2013

Spaghetti bolognese


 Klasyka po włosku...




 Składniki dla dwóch osób:
  • 200 g makaronu spaghetti,
  • 600 g passaty pomidorowej,
  • 125 g mięsa wołowego świeżo mielonego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pół czerwonej cebuli,
  • 3 łyżki oleju,
  • łyżeczka suszonej bazylii,
  • 2 łyżeczki suszonego oregano,
  • łyżeczka cząbru,
  • 2 łyżeczki tymianku,
  • łyżeczka słodkiej czerwonej papryki,
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego,
  • łyżeczka czarnego pieprzu,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 50 g świeżo startego parmezanu lub sera Grana Padano do przyprószenia,
  • kilka listków świeżej bazylii.



Przygotowanie:

  1. Do garnka wlewamy passatę pomidorową. Dodajemy bazylię, oregano, tymianek, cząber, łyżeczkę soli, łyżeczkę czarnego pieprzu i 2 łyżeczki cukru. Sos gotujemy na małym ogniu przez 20-25 minut mieszając co jakiś czas. 
  2. W międzyczasie gotujemy makaron al dente w wodzie osolonej łyżeczką soli. 
  3. Na patelni na 3 łyżkach oleju rumienimy 3 starte na tarce ząbki czosnku i pół pokrojonej drobno czerwonej cebuli, następnie dodajemy do nich mięso. Smażymy około 7 minut, mieszając od czasu do czasu. Dobrze wysmażone mięso  dodajemy do sosu na kilka minut przed zakończeniem jego gotowania. 
  4. Ugotowany makaron układamy na talerzach, pokrywamy go sosem i posypujemy świeżo startym parmezanem lub serem Grana Padano. Możemy też ozdobić spaghetti smacznymi listkami świeżego oregano lub bazylii :).


Do spaghetti polecam: włoskie wino wytrawne Primitivo di Manduria Epicuro pochodzące z regionu Apulii o pięknym intensywnym czerwono-fioletowym kolorze i aromatach czerwonych owoców, wśród których dominują maliny oraz wiśnie z subtelnymi nutami wanilii oraz truskawek.
Jest to szlachetne, rozgrzewające wino, które wspaniale podkreśla smak spaghetti.
Wino to podajemy schłodzone do temperatury 18-20 °C.


  SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI! :))


3 comments:

  1. Uwielbiam spaghetii, klasyk :)

    ReplyDelete
  2. Parmezan to nie Grana Padano, żeby wszystko było jasne.

    ReplyDelete
  3. To prawda, słuszna uwaga, pozdrawiam :))

    ReplyDelete