Rozkoszne, złociste grzanki pachnące malinami uczynią każdy dzień słonecznym...
Składniki dla dwóch osób:
- kilka kromek białego pieczywa (najlepiej z miękkiej, pszennej bułki),
- 2 jajka,
- 5 łyżek mleka,
- 2 łyżki masła,
- konfitura, np. malinowa.
Przygotowanie:
- Białe pieczywo kroimy na kromeczki.
- W miseczce roztrzepujemy jajko razem z mlekiem i maczamy w nich pieczywo.
- Na rozgrzanej patelni roztapiamy łyżkę masła i kładziemy na niej namoczone kromki, które rumienimy z obydwu stron przez 2-3 minuty na lekko złocisty kolor.
- Podajemy z konfiturą malinową.
Grzanki francuskie najlepiej smakują z francuskimi nutami w tle :))
Zawsze jem te grzanki na słono, muszę wreszcie wypróbować słodką wersję! :)
ReplyDelete