...którym nie można się oprzeć...
Składniki (na 32 rogaliki):
- 0,5 kg mąki,
- 1 jajko,
- 1 kostka masła (220 g),
- 15 g drożdży w kostce,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 200 ml kwaśnej śmietany,
- cukier puder do przyprószenia,
- 200 g marmolady.
Przygotowanie:
- Mąkę, masło, drożdże oraz cukier waniliowy siekamy nożem do rozdrobnienia. Następnie dodajemy jajko oraz śmietanę i ugniatamy ciasto rękami przez kilka minut.
- Kiedy ciasto jest gładkie i elastyczne dzielimy je na 4 równe części.
- Każdą z tych części wałkujemy na cienki placek o kształcie koła i grubości około 3 mm. Dobrze jest już przed wałkowaniem uformować ciasto w okrągły kształt. Każde takie koło dzielimy na 8 trójkątów, w sumie powinny więc wyjść 32 rogaliki.
- Na każdy z nich nakładamy łyżeczkę marmolady od szerszej strony, tak aby było możliwe zwinięcie trójkąta w rulon, zaczynając od jego szerszej strony i zwijając w kierunku ostrego końca.
- Tak przygotowane rogaliki układamy na blaszce wysłanej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 °C (aż będą rumiane).
- Wystudzone rogaliki posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))
Wieki nie jadłam takich rogalików, a w domu nie robiłam ich nigdy. Kupowałam takie w cukierni i smakowały smacznie, choć były chyba troszkę napompowane:p
ReplyDeleteNa pewno te zrobione w domu smakują lepiej :)) Warto spróbować :))
ReplyDeleteTrzeba tylko pamiętać, że jako nadzienie do rogalików należy używać marmolady (która jest twarda), a nie dżemu czy innej konfitury, która jest rzadka i po upieczeniu wypływa.
ReplyDeleteMożna też zrobić je z budyniem lub czekoladą :)
ReplyDelete