Miodowa obietnica bakaliowej rozkoszy...
- duży jogurt naturalny lub grecki (około 340 g),
- 3 łyżki płatków migdałowych,
- łyżka wiórków kokosowych,
- 4 starte na tarce orzechy laskowe (opcjonalnie),
- łyżka miodu (lub syropu z agawy).
Przygotowanie:
- Na rozgrzanej patelni prażymy (bez żadnego tłuszczu) płatki migdałowe, wiórki kokosowe i starte na tarce orzechy laskowe. Najlepiej najpierw wrzucić migdałowe płatki i rumienić je przez około 2 minuty, a później dorzucić do nich wiórki kokosowe na kolejną minutę, czy dwie, gdyż kokos szybciej się rumieni i brązowieje. Orzechy proponuję dodać na samym końcu.
- Tak przygotowanymi bakaliami posypujemy podany w miseczkach jogurt, a całość oblewamy złocistym miodem (lub w wersji bardziej light syropem z agawy).
Nadeszła pora na migdałowo-kokosową rozkosz... :)
No comments:
Post a Comment