Harmonijna kompozycja świeżości bazyliowego pesto i łagodności pełnoziarnistego penne...
Składniki dla dwóch osób:
- 200 g pełnoziarnistego makaronu penne,
- pęczek bazylii (około 50-60 listków),
- 2 łyżki orzeszków piniowych,
- 4 łyżki startego parmezanu lub sera Grana Padano,
- 6 łyżek oliwy,
- pół łyżeczki soli,
- 2 szczypty świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
Przygotowanie:
- Pełnoziarnisty makaron penne gotujemy al dente w osolonej wodzie.
- W tym czasie przygotowujemy bazyliowe pesto. Umyte listki bazylii kroimy bardzo drobniutko i umieszczamy w miseczce. Dodajemy do niej także orzeszki piniowe oraz 2 łyżki świeżo startego parmezanu lub sera Grana Padano. Ugniatamy całość tłuczkiem od moździerza (lub muddlerkiem) wlewając stopniowo oliwę i doprawiając solą oraz pieprzem.
- Tak przygotowane pesto mieszamy z ugotowanym (i odcedzonym) makaronem. Penne z pesto układamy na talerzach, prószymy resztą parmezanu lub sera Grana Padano i dekorujemy kilkoma listkami bazylii.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :))
Danie wygląda bardzo kusząco:) pyszne::) Dzięki Pani mam pomysł na obiad na nadchodzący weekend, kocham eksperymentować.
ReplyDeleteUwielbiam pesto bazyliowe. Klasyka w każdym calu! :)
ReplyDeleteSuper blog, fajne przepisy i piękne (!) zdjęcia!
Serdecznie pozdrawiam
Ewa z Życie smakiem się toczy
www.smakiemsietoczy.blogspot.com
Dziękuję za miłe słowa :), na Pani blogu też jest mnóstwo ciekawych przepisów :)
ReplyDeletePozdrawiam :)
ReplyDeleteWygląda pysznie. Jaki aparat robi tak piękne zdjęcia?
ReplyDeleteAparat to Nikon D5100 :) Dzięki Karola :) Pozdrawiam :)
ReplyDelete