Orkiszowe wstążki w cytrynowo-pietruszkowym sosie...
Makaron tagliatelle w kremowym sosie cytrynowo-pietruszkowym z dodatkiem parmezanu to kolejne danie, które ostatnio podbiło nasze serca. Jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego niesamowicie pyszne, czyli takie, jak lubimy najbardziej. :)
Do przygotowania sosu koniecznie użyjcie skórki z ekologicznej cytryny. Nieekologiczne cytrusy są konserwowane silnie toksycznymi środkami, które wprawdzie nie przenikają do wnętrza owoców, ale pozostają właśnie w skórce, na której w tym przepisie nam zależy.
Jeśli chodzi o makaron, to warto użyć orkiszowego. Orkisz to gatunek zboża znany już w starożytności, kiedy to był bardzo ceniony i uprawiany częściej niż obecnie. Zawiera on dużą w porównaniu do innych zbóż ilość białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają pozytywny wpływ na układ krążenia, błonnika poprawiającego motorykę układu pokarmowego, a także witamin z grupy B, PP oraz składników mineralnych: wapnia, żelaza, cynku i potasu. Jest też źródłem rodanidu - substancji biologicznie czynnej, która jest naturalnym antybiotykiem występującym w ślinie, krwi i mleku kobiecym. Rodanid jest naturalnym czynnikiem wzrostu komórek nerwowych, tkanek kostnych i ciał odpornościowych. Wzmacnia on układ odpornościowy, chroni przed infekcjami, wspomaga procesy krwiotwórcze. Badania naukowe dowiodły, że m.in. dzięki dużej zawartości rodanidu, orkisz działa przeciwzapalnie, antyalergicznie, zapobiega powstawaniu w organizmie komórek nowotworowych, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, wzmacnia system nerwowy, wpływa na poprawę nastroju, podnosi witalność. Systematyczne stosowanie diety orkiszowej wzmacnia i regeneruje wszystkie narządy i układy naszego organizmu, poprawia ogólny stan zdrowia.
Poza tym do tego dania szczególnie polecamy towarzystwo białego wytrawnego wina, takiego jak Gewürztraminer lub innego ulubionego przez Was... :)
Składniki na dwie porcje:
- 170 g makaronu orkiszowego tagliatelle,
 - pęczek ekologicznej natki pietruszki,
 - skórka otarta z jednej eko cytryny,
 - 2 ząbki czosnku,
 - 2 łyżki oliwy z oliwek,
 - 60 g parmezanu,
 - 10 łyżek śmietanki 30%,
 - 12 łyżek jogurtu naturalnego,
 - sól,
 - czarny pieprz.
 
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.
 - Na tarce ścieramy skórkę ze sparzonej wrzątkiem cytryny i dwa ząbki czosnku. Na patelni rozgrzewamy delikatnie oliwę i podsmażamy na niej czosnek i skórkę cytryny.
 - Kroimy umytą wcześniej natkę pietruszki. Parmezan ścieramy na tarce o małych oczkach. W miseczce mieszamy ze sobą śmietankę 30%, jogurt naturalny, połowę parmezanu i natkę. Doprawiamy solą i czarnym pieprzem. Zawartość miseczki wylewamy na patelnię, mieszamy z czosnkiem i skórką z cytryny, na małym ogniu delikatnie podgrzewamy raptem 2 minuty
 - Makaron wykładamy na talerze i polewamy tak przygotowanym sosem. Posypujemy dodatkowo startym parmezanem.
 
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI! :))
Wygląda przepysznie:)) Pozdrawiam
ReplyDelete